reklama

Bruno Mars si odnesl kromě ceny pro umělce roku také ocenění pro nejoblíbenějšího umělce mužského pohlaví v žánrech pop a rock i soul a R&B. Se svým songem That's What I Like uspěl Bruno Mars také v kategorii nejlepší video roku a nejoblíbenější píseň žánru R&B, jeho album 24K Magic pak bylo vyhlášeno nejoblíbenějším albem R&B.

Nejoblíbenějším umělcem v kategorii alternativního rocku se stala skupina Linkin Park. Kapela ocenění věnovala svému dřívějšímu frontmanovi Chesteru Benningtonovi, který letos v červenci spáchal sebevraždu, "jeho památce, talentu a smyslu pro humor".

Cenu za nejlepší spolupráci si odnesli portorický zpěvák Luis Fonsi, Kanaďan Justin Bieber a rapper Daddy Yankee se svým chytlavým hitem Despacito. Ten se v říjnu stal nejsledovanějším videem v historii internetového serveru YouTube se čtyřmi miliardami zhlédnutí.

Cenu za turné roku dostali britští Coldplay. Nejlepším novým umělcem fanoušci zvolili Nialla Horana, bývalého člena britsko-irské chlapecké skupiny One Direction. Nejoblíbenější ženskou interpretkou žánru pop a rock se stala Lady Gaga, v žánrech soulu a R&B potom Beyoncé.

V oblasti country hudby byl za nejlepší píseň, album i jako nejoblíbenější zpěvák oceněn Keith Urban, kterého na večer doprovodila manželka Nicole Kidmanová; nejoblíbenější country zpěvačkou se pak stala mnohonásobná držitelka cen Grammy Carrie Underwoodová. Mezi latinskoamerickými interprety nejvíce zaujala Shakira.

Tříhodinový večer zahájily svým vystoupením zpěvačky Pink a Kelly Clarksonová, které zazpívaly původní píseň skupiny R.E.M. s názvem Everybody Hurts. Věnovaly ji záchranářům a obětem nedávných hurikánů a požárů, jež zdevastovaly některá území Spojených států.

Lady Gaga se podobně jako Bruno Mars slavnostního večera osobně neúčastnila, prostřednictvím videa ale zazpívala divákům píseň The Cure a zdůraznila, že je důležité, aby lidé v dnešní době drželi při sobě a nestyděli se za svou odlišnost. "Pokud se cítíte odlišní... ať vás ani nenapadne vzdát se toho, kým jste," řekla.

Oscarová herečka Viola Davisová vzpomněla na zemřelou zpěvačku a herečku Whitney Houstonovou a 25. výročí uvedení romantického filmu Osobní strážce. Christina Aguilera přitom zazpívala několik hitů z tohoto snímku.