Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před 35 lety vyšel Jacksonův Thriller. Dodnes je to nejprodávanější album popmusic

Koncert, ilustrační foto
Koncert, ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - 30. listopadu 1982 vyšlo šesté studiové album zpěváka Michaela Jacksona Thriller, které se s prodejem přes 100 milionů kusů stalo komerčně nejúspěšnějším albem v dějinách pop-music. V roce 2008 přijala Thriller pro nezpochybnitelný kulturní význam do svých sbírek knihovna amerického Kongresu. Podle knihovny album dosáhlo až "mystického národního i světového úspěchu".

Desku natáčel zpěvák, který zemřel předčasně v roce 2009, od dubna do listopadu 1982 v hollywoodském studiu Westlake Recording a jejím producentem byl slavný Quincy Jones. Deska vyšla u společnosti Epic Records a o dva roky později album vyšlo u Supraphonu i v tehdejším Československu.

Deska trvá necelou třičtvrtěhodinu a je na ní devět písniček. Čtyři skladby si napsal sám Jackson, který je na obalu desky vyfocen v bílém obleku a černé košili. Kromě titulní písně jsou na albu hity jako Billie Jean, Beat It (s kytarovým sólem hardrockového hudebníka Eddie Van Halena), Wanna Be Startin' Somethin' nebo The Girl Is Mine (s hostujícím Paulem McCartneym).

Souběžně s uvedením desky se na televizní stanici MTV objevilo videoklipové ztvárnění titulní písně, které odstartovalo novou éru ve vizuálním provedení hudby. Ve své době nejdražší video, které stálo 800.000 dolarů, natočil režisér John Landis. Téměř čtrnáctiminutový krátký film s hororovou tematikou ukázal tančící zombie i Jacksona s maskou vlkodlaka.

V roce 1984 dostal Jackson v souvislosti s Thrillerem osm sošek Grammy - nejvíce, kolik bylo do té doby sólovému interpretovi v jednom roce uděleno. Tento Jacksonův rekord překonal až Carlos Santana, který obdržel devět cen Grammy za album Supernatural (1999).

Od 90. let Jackson poutal stále více pozornost svým výstředním chováním, plastickými operacemi i neprokázanými obviněními z údajného sexuálního zneužívání dětí. V září 1996 pobláznil Prahu, zahajovací koncert k turné k albu HIStory na Letenské pláni, avizovaný mimo jiné obří sochou Jacksona na místě Stalinova pomníku, vidělo na 120.000 diváků.

Témata:  Michael Jackson hudba kultura

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy