Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odešla legenda. Čeští herci vzpomínají na Labudu

Zlata Adamovská
Zlata Adamovská
Foto: Korzo

Praha - Jako na malého muže, ale velkého herce bude vzpomínat na Mariána Labudu český režisér Jiří Strach. V pokračování jeho pohádky Anděl Páně měl oblíbený československý a slovenský herec malou roli cukráře. Jeho postava v závěru filmu dostala klíče od Očistce.

"Ale protože je to nebeský univerzál, tak si s ním může otevřít celé nebe," řekl ČTK Strach. Labuda zemřel dnes ve věku 73 let, také další kolegové na něj vzpomínají jako na džentlmena a vyzdvihují jeho smysl pro humor.

"Jsem moc rád, že jsem ho v Anděli Páně měl, že jsem se téhle legendy ještě mohl dotknout," uvedl Strach. Podle něj prožil Labuda naplněný život. "Tolik toho odehrál, úžasné role a jaký dokázal být při tom ještě laskavý, kolegiální, přátelský, jak se k nám mladším choval naprosto nepovýšeně....to jsou setkání, na které člověk vzpomíná celý život," řekl Strach. Labuda byl podle něj jeden z těch, kdo předávají své řemeslo dál. "Malý vzrůstem, ale jeden z největších herců, které jsme v Československu měli.

S velkým obdivem a láskou bude na Labudu vzpomínat herečka Zlata Adamovská. Léta s ním účinkovala v komedii Krejčovský salon, kterou v roce 2004 uvedlo pražské Divadlo na Vinohradech. "Byl neuvěřitelně zábavný a milý, neuvěřitelný džentlmen. Každá zkouška byla moc fajn. Když tam byl on, byla vždycky taková načechraná, abych pravdu řekla. Po představení jsem ho vozila do hotelu a mohli jsme si popovídat. Rád chodil i na představení, ve kterých jsem hrála sama," řekla dnes ČTK Adamovská.

Herec Oldřich Vlach byl jedním z těch, kteří se vedle "malého herce s velkým srdcem", jak ho označil režisér Jiří Menzel, před více než 30 lety objevili v jeho úspěšné komedii Vesničko má středisková. "Báječně se mi s ním hrálo, protože měl ohromný smysl pro humor. Byl to jeden z věrných Slováků, kterého rozpad federace velmi mrzel," řekl Vlach ČTK. Potkal se s ním pak i při jeho hostování na Vinohradech. "Byl ohromně inspirativní a přinášel spoustu nápadů. Akorát mě mrzelo, že byl neukázněný, protože měl cukrovku a v podstatě na to kašlal. Byl to ale bezvadný kolega," dodal.

Také režisér Václav Vorlíček si Labudy nesmírně vážil, stylem humoru ho přirovnal k Jiřímu Sovákovi či Vladimíru Menšíkovi. "Dovedl si vymyslet do dialogu zvláštní pohyb nebo čin, kterým dokázal v publiku vyvolat smích. A to je vždy k dobru," uvedl Vorlíček. S Labudou počítal do svého připravovaného filmu Zlatovláska, na který stále shání peníze. Podle něj byl Labuda báječný jako kamarád, jako herec i jako člověk.

Témata:  Jiří Strach Zlata Adamovská Marián Labuda

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy