Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do pražských ulic se chystá Zpěvomat. Co bude dělat?

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Nevšední projekt Zpěvomat zpěvačky Ridiny Ahmedové opět vnese hudbu a zpěv do pražských ulic, navzdory současnému nevlídnému prostředí pro busking. Na pěti frekventovaných místech hlavního města se rozezní kouzelný hudební nástroj znějící na přání kolemjdoucích.

Zpěváci a muzikanti všech žánrů vytrhnou Pražany alespoň na pár minut z každodenního shonu a ruchu. Uprostřed ulice jim nabídnou příležitost se na chvíli zastavit, usednout a nechat se obstoupit zpěváky, kteří jen pro ně zazpívají vybranou píseň či skladbu.

„Jdeme do Zpěvomatu již potřetí, přesto a také právě proto, že úředníci začínají vyhláškou omezující busking projevovat tak trochu nevoli nad spontánním hudebním životem v ulicích města. Chceme jim i spoluobčanům (obyvatelům města) ukázat, že do veřejného prostoru hudba patří. Neobtěžuje, ale právě naopak: Zpestřuje, zkrášluje a obohacuje každodenní život města," říká o projektu autorka Ridina Ahmedová.

Jako lektoři hudebních nadšenců, kteří budou zpívat, se představí nestorka jazzového zpěvu  Jana Koubková, muzikant, skladatel, zpěvák mnoha tváří a kapelník dnes již mezinárodně uznávaných Sket Petr Wajsar. Dále Antonie Nyass, členka Yellow Sisters a sbormistryně projektu Řeky, dále pozoruhodná zpěvačka Mirka Novak a sbormistr a kapelník plzeňské vokální formace Hlasoplet Zdeněk Lahoda.

Ridina Ahmedová se již řadu let věnuje práci s lidským hlasem nejen jako vynikající autorka a interpretka, ale i v širších souvislostech jako vyhledávaná a úspěšná lektorka a zakladatelka Hlasohledu. Již počtvrté v Praze vychází mimo rámec "poučeného" publika a nabízí spolu s přáteli kouzlo lidského hlasu široké veřejnosti.

V pondělí 6. června se rozezní Náměstí míru, Karlovo Náměstí, Anděl, Jungmannovo náměstí a Vítězné náměstí.

Témata:  Praha hudba

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy