Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes je to 6 let od smrti Petra Muka. Jak na něj vzpomínají jeho hvězdní kolegové?

Petr Muk
Petr Muk
Foto: Korzo

Liberec - Dnes je to přesně 6 let od smrti oblíbeného zpěváka Petra Muka, který odešel ve chvíli, kdy měl všechno – rodinu, úspěch, přátele i peníze. A dokonce úspěšně bojoval i s jeho nemocí, která se mu snažila ovládat jeho duši.

Zpěvák a muzikálový herec pocházel z Českého Krumlova. V Českých Budějovicích absolvoval stavební průmyslovku, během které od 15 let hrál na kytaru a od roku 1985 působil v kapele Oceán. Novoromantická syntezátorová skupina se v socialistickém Československu stala senzací a v jistém smyslu nahrazovala domácím fandům Depeche Mode, Camouflage či The Cure dohromady. Oceán dokonce absolvoval 27 koncertů ve Velké Británii a Irsku jako předskokan dua Erasure.

Petr Muk byl nejen skvělý herec a zpěvák, ale byl především oblíbený v kolektivu a šoubyznysu jako takovém. Jak na Petra vzpomínají jeho kolegové?

Lucie Bílá, zpěvačka

"Po neskutečném zážitku našich zlatých mistrů je to zpráva, kterou stále nemůžu vůbec vstřebat. Nemám slov a je mi to neskutečně líto. Prožila jsem s ním spoustu nádhernýh představení v muzikálu Johanka z Arcu a je mi strašně líto, že byla naše branže ochuzena o jeho překrásný hlas s barvou, kterou u nás nemá nikdo. Stejně je mi moc líto, že naše země, která by si zasloužila pořádně si po dlouhé době užít úspěchu a dobrých zpráv, musí znovu sejít na zem a při oslavách našeho zlata cítit v srdci i smutek ze ztráty takové osobnosti."

Petr Janda, muzikant

"Z počátku jsme si vůbec nepadli do noty. Počátkem devadesátých let u mě ve studiu točil desku a poměrně dost jsme se neměli rádi. Dělali jsme rozdílnou hudbu a neseděli jsme si. Pak jsme se začali poznávat a stali se z nás velcí přátelé. Petr měl stejně jako já malé dítě, přátelili se s mojí dcerou Martou. Byl to hrozně fajn kluk. Mladí lidé nemají takhle brzy umírat, je to strašný."

Daniel Hůlka, zpěvák

"Stále je to pro mě obrovská ztráta. Byli jsme dobří přátelé, Petr mi bude velmi chybět."

Marian Vojtko, zpěvák

"S Petrem jsme spolu naposledy hráli v muzikálu Golem, a zpívali na vystoupení. Byl to skvělý člověk. Když jsem se to dozvěděl, nemohl jsem tomu věřit. Myslel jsem, že to je nějaká kachna. Bude mi chybět."

Michal David, muzikant

„Petr byl skvělej člověk a měl jsem ho moc rád. Měl hrát i v mém připravovaném muzikálu Kat Mydlář, plácli jsme si na to. Místo Petra je nenahraditelné nejen v muzikálu, ale v pop music vůbec."

Karel Gott, zpěvák

„Nemohl jsem tomu uvěřit. Tvrdil jsem, že to není možné, to není pravda. Já ho měl moc rád. Byl to kvalitní člověk a výtečný zpěvák, dvojnásobně mne tedy vždycky těšilo, když se ke mně hnal, protože mne chtěl pozdravit. Nemůžu mluvit. Měl jsem ho moc rád, všem nám chybí"

Eva Pilarová, zpěvačka

"S Petrem jsem zpívala poprvé, když na mém turné k 50 letům zpívání. Netušila jsem, že je to naposled. Kdysi jsem mu připravila CD se společnými fotkami, ale nestihla jsem mu ho  dát."

Témata:  Petr Muk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy