reklama

Vyzval v něm politiky k zastání se České televize a jejímu zachování jako nezávislého média. Mezi přítomné hosty pak rozdal podpisové archy.

Prezident ve čtvrtek v inauguračním projevu obvinil Českou televizi, že se ve zpravodajství příliš přikláněla ke straně TOP 09. Kromě televize Zeman obvinil i další média z pokusů o manipulaci veřejnosti a neobjektivnosti. Představitelé ČT jeho nařčení odmítli, útoky na nezávislost médií jsou podle nich nevhodné. Zemanovy útoky na novináře odsoudili i někteří politici.

Mluvčí České televize Karolína Blinková po projevu označila rétoriku zaměřenou proti veřejnoprávním médiím a jejich nezávislosti za nepřijatelnou. "Absolutně odmítáme jakékoli útoky na novináře a nezávislost médií, a to zvlášť po aktuálních událostech na Slovensku, a obzvláště z úst nejvyššího ústavního činitele České republiky," připomněla nedávnou vraždu novináře Jána Kuciaka na Slovensku.

Někteří politici označili Zemanův projev za útok na svobodu slova. Miroslava Němcová (ODS) po útoku na média z Vladislavského sálu odešla a připojili se k ní i někteří další poslanci a senátoři. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že Zeman ponížil akt složení prezidentského slibu "na úroveň politické taškařice". "Buďme rádi, že to nebylo možná ještě horší," uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle něj se v době po zavraždění slovenského novináře Zeman nemusel navážet do médií, která mu nejsou po chuti. Předseda SPD Tomio Okamura naopak dal prezidentovi za pravdu a předseda ČSSD Jan Hamáček na twitteru sdělil, že mu bylo ctí se inaugurace zúčastnit.

Jubilejní 25, ročník byl zahájen ve velkolepém stylu. Moderátorka Adéla Banášová Vincenzová pobavila publikum na účet svého slovenského původu a tím uvolnila napjatou atmosféru v sále. Byla udělena cena za první kategorii Dokumentární film. Cenu Český lev 2018 obdržela režisérka Olga Sommerová za film Červená.Ve svém projevu poslala skrytý vzkaz prezidentovi České republiky, který na své inauguraci ostře kritizoval práci České televize. 

Vyhlášena byla i druhá kategorie. Cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli předávala půvabná slovenská herečka Tatiana Pauhofová. Cenu obdržela Petra Špalková za roli ve filmu Bába z ledu.

Cenu pro mužskou vedlejší roli předávala významná česká herečka Daniela Kolářová. České lva získal Oldřich Kaiser za film Po strništi bos. Jeho avantgardní účes připomínající Mozarta, zaujal nejednoho diváka. Svým projevem reagoval na americkou kampaň MeToo, která poukazuje na sexuální obtěžování.

V průběhu gala večera proběhla také připomínka zesnulých umělců. Byl jim tak vzdán hold od všech zúčastněných. Tato vzpomínka probíhala za doprovodu orchestru, který hrál poklidnou hudbu, následoval vlažný potlesk v pražském Rudolfinu.

Nominovaná herečka Tereza Voříšková předávala cenu za nejlepší dramatický seriál. Cenu si převzali režiséři projektu Marek Najbrt a Radim Špaček za seriál Svět pod hlavou. Najbrt ve své děkovné řeči útočil na prezidenta Miloše Zemana a vyzval diváky v sále a u televizních obrazovek, aby současnou hlavu státu nevolili. 

Cenu mladým filmařům předával populární český herec Bolek Polívka, který nezklamal a svým humorem pobavil publikum.Ocenění získal film Atlantida začínajícího režiséra Michala Blaška.

Těhotná herečka Jitka Čvančarová se objevila na pódium, aby předala ocenění Český lev za nejlepší televizní film nebo miniserii. Cena byla předána tvůrcům díla Spravedlnost. Na scénu si pro ní přišli režisér Peter Bebjak, scénárista Tomáš Bombík a další.

Cenu za nejlepší scénář podle očekávání obdržel scénárista a režisér Bohdan Sláma za film Bába z ledu. Za ocenění poděkoval otužilcům, kteří se podíleli na vzniku zmiňovaného snímku a také hlavní herečce Zuzaně Kronerové, která na svůj věk předvedla obdivuhodný výkon.

Nejlepším kameramanem byl zvolen Vladimír Smutný za dílo Po strništi bos. Režisér Jan Svěrák přišel na scénu předat cenu za přínos do české kinematografie. Ta byla udělena Aloisovi Fišárkovi, který dle jeho slov dokázal posunout režisérskou tvorbu o úroveň výš. Celé pražské Rudolfinum se postavilo a vzdalo tak poklonu umělci, jež skromně poděkoval Akademii.

O vystoupení večera se postarali Adam a Vladimír Mišíkovi, kteří zazpívali píseň z repertoáru Vladimíra a tedy českou klasickou hudbu Variaci na renesanční téma. Duet těchto dvou umělců ohromil všechny v sále, následně je hosté odměnili je velkým potleskem.

Charismatický herec Viktor Preiss předal cenu herečce Zuzaně Kronerové za nejlepší herecký výkon ve filmu Bába z ledu. Herečka poděkovala všem akademikům a také tvůrcům filmu, kteří jí dali příležitost k tak výjimečné roli. Uvedla dále, že má radost z příjemných reakcí diváků, kteří jí své pocity sdělovali. Kronerová byla dalším umělcem, který zmínil arogantní chování členů vlády.

Film Bába z ledu potvrzuje svojí dominantní pozici i nadále, protože nejlepším hercem za rok 2018 se stal Pavel Nový, jež ztvárnil  hlavní mužskou roli ve zmiňovaném filmu. Berenika Kohoutová a Saša Gedeon předávali cenu za nejlepší režii. Ocenění obdržel Bohdan Sláma za snímek Bába z ledu. Tím se utvrdila role favorita letošního ročníku.

Poslední cena a tedy zlatý hřeb večera je kategorie Nejlepší film. Toto ocenění si odnáší tvůrci filmu Bába z ledu, není tak pochyb, že jubilejní 25. udílení filmových cen Český lev 2018, ovládl Bohdan Sláma a filmaři pracující na tomto snímku. Film můžou diváci vidět zítra v premiéře na České televizi od 20:00.