Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel herec Ermey, sadistický seržant z filmu Olověná vesta

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Los Angeles - V neděli zemřel hollywoodský herec Ronald Lee Ermey, kterého proslavila role seržanta Hartmana ve snímku Olověná vesta o válce ve Vietnamu. O hercově skonu ve věku 74 let v důsledku komplikovaného zápalu plic dnes informoval na twitteru jeho manažer Bill Rogin.

Ermey sloužil v 60. a na počátku 70. let minulého století v americkém námořnictvu a byl nasazen i ve válce ve Vietnamu.

Nejvíce se posléze proslavil jako hrubý seržant, který v první části filmu amerického režiséra Stanleyho Kubricka Olověná vesta z roku 1987 svěřené nováčky ve výcvikovém středisku psychicky i fyzicky týrá.

Podle tradované historky nejprve při natáčení tohoto snímku pracoval jako technický poradce, Kubricka ale prý natolik uchvátilo, jak Ermey předvádí armádní dril, že mu roli seržanta Hartmana přidělil, uvedla BBC.

Ve filmu Hořící Mississippi o vyšetřování vraždy tří aktivistů za občanská práva, dvou bělochů a jednoho černocha, zase Ermey ztvárnil autoritativního starostu Tillmana.

Témata:  Ronald Lee Ermey kultura filmy úmrtí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy