Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 86 let zemřel italský režisér Ermanno Olmi. Proslul snímky s neherci

kamera
kamera
Foto: Reprofoto YouTube

Řím - Ve věku 86 let dnes zemřel režisér a scénárista Ermanno Olmi. S odvoláním na jeho rodinu o tom informovala agentura APA. Olmi proslul neorealistickými poetickými snímky, v nichž často obsazoval neherce. Zemřel v nemocnici v malém městečku Asiago na severu Itálie, kde byl hospitalizován od pátku. Už delší dobu byl nemocný.

Olmi se narodil v červenci 1931 v Bergamu. Jako filmař začínal s krátkometrážní tvorbou, která zahrnovala zejména dokumenty, ale i několik hraných snímků. Už v nich se zaměřoval na svá oblíbená témata, jako byly střet venkova s industriálním světem města nebo život zdánlivě obyčejných lidí na městské periferii.

První celovečerní film natočil v roce 1959 pod názvem Čas se zastavil. V 60. a 70. letech vytvořil několik televizních snímků, jež zahrnovaly psychologické portréty i historické dokumenty. Za své asi nejznámější dílo Strom na dřeváky z roku 1978 dostal Zlatou palmu na festivalu v Cannes i francouzského Césara za cizojazyčný film.

K Olmiho dalším snímkům patří drama Sto hřebů, poválečný příběh Sapéři či komedie Ať žije paní! V 90. letech natočil biblický příběh Genesis: Stvoření a potopa.

Před deseti lety dostal Olmi na festivalu v Benátkách Zlatého lva za celoživotní dílo.

Témata:  úmrtí Itálie Ermanno Olmi filmové kamery

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy