Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pulitzerovy ceny v ohrožení? Jejich šéf měl obtěžovat ženy

Knihovna
Knihovna
Foto: Pixmac

New York - Šéf Pulitzerových cen, devětačtyřicetiletý spisovatel Junot Díaz, se po obviněních ze sexuálního obtěžování vzdal funkce. Vykonávat ji nebude po dobu nezávislého vyšetřování. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Díaz čelí obviněním od 4. května, kdy novinářka Zinzi Clemmonsová na jedné akci v Sydney podle některých médií Díaze obvinila z nepatřičností, které se odehrály před šesti lety. Na twitteru později upřesnila, že spisovatel si na ní násilím vynutil líbání.

"Zdaleka nejsem sama, komu to udělal," tvrdí Clemmonsová, která byla v době incidentu studentkou newyorské Kolumbijské univerzity. "Odmítám dále mlčet," dodala ve svých twitterových poznámkách.

Mezitím další dvě autorky, Carmen Maria Machadová a Monica Byrneová, Díaze obvinily s agresivního chování.

Díaz opouští funkci předsedy poroty Kolumbijské univerzity, která laureáty Pulitzerovy ceny vybírá, zůstává však jejím členem. Ve čtvrtek toto grémium uvedlo, že zahajuje nezávislé vyšetřování a dodalo, že Díaz je vstřícný a při vyšetřování spolupracuje. Orgánu bude nyní předsedat novinář listu The Washington Post Eugene Robinson.

Samotný Díaz, který pochází z Dominikánské republiky, dostal v roce 2008 Pulitzerovu cenu za svou knihu Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda.

Pulitzerovy ceny mají 21 kategorií, z toho 14 novinářských, a jsou považovány za vrchol amerických žurnalistických ocenění. Letos v dubnu získaly hlavní Pulitzerovu cenu americký deník The New York Times a časopis The New Yorker za odhalení sexuální aféry filmového producenta Harveyho Weinsteina. Toto odhalení zvedlo celosvětovou vlnu odporu proti sexuálnímu obtěžování a násilí na ženách.

Témata:  Pulitzerova cena spisovatelé sexuální obtěžování knihy Literatura

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy