reklama

V soutěžní sekci se představí 21 celovečerních snímků z Evropy, Austrálie, Japonska a obou Amerik. Vítěz hlavní ceny, Zlatého lva, bude znám v sobotu 8. září.

Vybere jej porota v čele s oscarovým režisérem Guillermem del Toro, jehož fantasy thriller Tvář vody vyhrál na festivalu loni.

Hlavní hvězdou přehlídky bude kromě Goslinga, známého z oscarového hitu La La Land, také americká popová zpěvačka Lady Gaga. Provokativní star na festivalu představí nesoutěžní snímek herce a režiséra Bradleyho Coopera nazvaný Zrodila se hvězda - remake klasického hollywoodského filmu s Judy Garlandovou z roku 1954.

Diváci letos uvidí mnoho politicky angažovaných snímků, namířených například proti rasismu nebo terorismu. Přehlídka už si také vysloužila nálepku "politicky nekorektní", neboť do soutěže byl vybrán jediný snímek, který natočila žena. Na rozdíl od festivalu ve francouzském Cannes umožnili organizátoři účast filmů z produkce americké streamovací služby Netflix.

Zlatého lva za celoživotní dílo letos dostanou jednaosmdesátiletá britská herečka Vanessa Redgraveová a pětasedmdesátiletý kanadský režisér David Cronenberg.