Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český rozhlas bude hrát dlouho ztracenou skladbu Mozarta a Salieriho

Hudba, ilustrační foto
Hudba, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Pokud si chcete poslechnout znovuobjevenou skladbu, jejíž části zkomponovali Wolfgang Amadeus Mozart a Antonio Salieri, budete mít už brzy možnost. Český rozhlas ji odvysílá v neděli na stanici Vltava.

Libreto je dílem básníka Lorenza Da Ponteho a na hudební stránce se podílel ještě skladatel, o němž odborníci vědí jen to, že se jmenoval Cornetti.

"Společná skladba Mozarta a Salieriho bude premiérově natočená v Českém rozhlase a odvysíláme ji v exkluzivní světové premiéře na stanici Vltava. Věříme, že si získá pozornost posluchačů. Těší nás spolupráce s Národním muzeem, které nám umožnilo skladbu, která byla dlouho považována za ztracenou, zařadit do našeho vysílání," řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Skladbu pro cembalo a soprán, v podání cembalo - Lukáš Vendl, soprán - Irena Troupová, natočí Český rozhlas dnes. Odvysílá ji v neděli 13. března od 16:45 v pořadu Ad libitum.

Skladba s názvem Per la ricuperata salute di Ophelia vznikla k oslavě zpěvačky, která interpretovala díla obou slavných skladatelů. Skladbu potvrzující nikoli rivalitu, ale spolupráci dvou proslulých hudebních skladatelů ztotožnil v Českém muzeu hudby německý muzikolog a skladatel Timo Jouko Herrmann.

Témata:  Český rozhlas Wolfgang Amadeus Mozart hudba

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy