reklama

5) Mel Gibson

Australský herec přišel i díky svým skandálům o mnoho skvělých rolí. Za ztrátu největší nevyužité šance svého života si ovšem může jen a jen on sám. V roce 1989 přišla nabídka od Tima Burtona na roli legendárního superhrdiny. Mel Gibson se měl být Bruce Wayne alias Batman! Gibson odmítl. Film mu přišel až příliš dětinský a mohl mu prý poškodit kariéru. Roli nakonec vzal Michael Keaton a film vydělal 411 milionů dolarů.  Gibson se raději ke svému tehdejšímu rozhodnutí moc nevyjadřuje. Ovšem nebyla to jediná slavná role, kterou Gibson odmítl. O pár let později zahodil scénář Gladiátora.

4) John Travolta

Naopak John Travolta alias „pan Pomáda“ se ke svému odmítnutí role vyjadřuje poměrně často. John Travolta totiž mohl být Forrest Gump. Když ovšem dostal scénář o trampotách dobráka lehce mdlého rozumu, odmítl. Nelíbilo se mu, že by hrál „hlupáka“. Travolta se tehdy snažil vyprofilovat jako akční herec, a tato role by mu tuto kariéru mohla pokazit. Forrestem se nakonec stal Tom Hanks, který podepsal smlouvu prakticky okamžitě. Jeho kariéru to vystřelilo do hvězdných výšek a Travolta své arogance lituje dodnes.

3) Will Smith

I Will Smith má na svém kontě jeden odmítnutý megahit. V roce 1998 za ním přišli dva podivínští bratři, začínající režiséři a scénáristé. Jejich námět na sci-fi snímek se Smithovi vůbec nelíbil. Bylo to příliš násilné, komplikované a moc to nedávalo smysl. Prostě z toho koukala pořádná blbost a propadák. Smith odmítl. A to neměl dělat! Sourozenci se totiž jmenovali Wachowští a jejich Matrix je legendou dodnes. Smith uznal svoji chybu, ale také prohlásil, že Keanu Reeves byl pro roli zrozen a byl v ní daleko lepší, než by kdy byl on.

2) Dustin Hoffman

Na rozdíl od svých kolegů Dustin Hoffman nikdy svého odmítnutí nelitoval. Sám prohlásil, že role Ramba byla pro něj až příliš násilná a nedovedl si představit, že by ji hrál. A nebyl sám.  Legendárního bijce odmítli hrát i Gene Hackman, Steve McQueen nebo Clint Eastwood! Ani jeden z nich, nikdy nad touto ztrátou neprojevili, byť jen sebemenší kousek lítosti!

1) Jack Nicholson

Nepochybným vítězem se mezi odmítači stává Jack Nicholson, protože odmítnout dvě nadčasové role si skutečně mohl dovolit jen on. Když v roce 1972 připravoval režisér Francis Ford Coppola a adaptaci románu Maria Puzza Kmotr roli Michaela Corleoneho nabídl nejprve právě Nicholsonovi. A Nicholson odmítl! Důvod byl skutečně kuriózní: indiány by měli hrát indiáni a Nicholson nebyl Ital a nechtěl ho ani hrát. Al Pacino si později jen mnul ruce a kolegovy moc děkoval. Další, snad ještě ikoničtější roli, pak Jack odmítl v roce 1991. Scénář k filmu Mlčení jehňátek byl podle něj až příliš násilný.  Doktorem Hannibalem Lecterem se tak stal Anthony Hopkins.