Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Vtip nebo skutečnost? Tom Hanks odhaluje skrytá tajemství Brna

Tom Hanks řádí v Brně
Tom Hanks řádí v Brně
Foto: YouTube

Brno - To, že jihomoravské metropole skrývá řadu slavných památek ví snad každý. Rozhodně také skrývá svá tajná zákoutí a těm se rozhodl přijít na kloub známý historik a symbolog Robert Langdon. Pravděpodobně ho omrzelo hledat ztracené šifry mistra Leonarda či odhalovat tajemství iluminátů v Paříži nebo Vatikánu, proto se vydal do Brna. Vtip? Podívejte se sami na video, které se ihned stalo hitem internetu.

Americký Spisovatel Dan Brown svými knihami šokoval celý svět, především však knihou Šifra mistra Leonarda, která se okamžitě stala fenoménem. Brown pomocí jednoduchých a veskrze pádných argumentů převrátil naruby několik církevních dogmat. Ze strany církve se okamžitě dočkal vlny kritiky, ale mezi čtenáři sklidila obrovský úspěch a na žebříčcích bestsellerů se drží dodnes.

Netrvalo dlouho a kniha se dočkala filmového zpracování. Úlohy harvardského profesora Roberta Langdona se zhostil Tom Hanks, který se pouští do řešení jedné z největších záhad v historii světa, hledání Svatého grálu. Diváci tak měli poprvé možnost spatřit jedinečné spojení náboženských prvků s fakty, protkané šiframi a hádankami Leonarda Da Vincicho. Film dal také nahlédnout do tajů Louvru a dalších zajímavých pařížských zákoutí.

Profesor Langdon se objevil také v dalším filmu podle Brownovi předlohy – Andělé a démoni. Tentokrát se příběh stáčí do samotného centra církve, Vatikánu. Při volbě papeže se roztáčí kolotoč nebezpečných událostí. Na světlo vystupuje starověké tajné bratrstvo Iluminátů, které unáší kardinály a cestu za záchranou světa Langdonovi ztíží blížící se výbuch antihmotové bomby, která byla sestrojena v CERNU jako důkaz toho, že věda a církev si neodporují.

Nyní se Langdon rozhodl zavítat na Jižní Moravu, přesněji řečeno do Brna, města plného vzrušení. Ohromen místní kulturou nachází podivnou stopu, kterou se rozhodne sledovat. Najde Langdon s pomocí zašifrovaných stop, které jsou ukryty po celém městě Svatý grál Brna?

Ano, samozřejmě se jedná o vtip, ale se skvělým a zábavným nápadem. Video, které okamžitě dostalo Brno do centra pozornosti celého Česka, má během pár dnů desetitisíce shlédnutí a koluje snad všemi sociálními sítěmi. V hlavní roli není nikdo jiný, než Tom Hanks, který je povolán do Brna, aby odhalil tajemství ukrývající se v srdci města.

Video je protkané památkami Brna jako jsou Petrov, Špilberk, Náměstí Svobody nebo rozporuplná socha svatého Jošta na koni s dlouhýma nohama. Nechybí samozřejmě ani "šaliny", dokonce i Tom Hank dostal jako správný Brňan svojí vlastní "šalinkartu", zmínka je samozřejmě i hokejovém klubu HC Kometa Brno či o Brněnském drakovi. 

Jak už napovídá název videa Brno – Město vzrušení, vede myšlenka k roky diskutovanému "orloji" na Náměstí Svobody. Prostřednictvím sexuálních narážek, dvojsmyslů a názvů ulic jako Vlhká, Masná nebo Kozí se nakonec skutečně dozvíme, že Brno je městem vzrušení a kde má svůj Svatý grál.

Video je navíc zpracováno tak, že do sebe vše skvěle zapadá. Tom Hanks se prochází brněnskými ulicemi s takovým přesvědčení, jakoby tam skutečně byl. A ač se jedná o vtip a recesi, nejeden divák má pocit, že se dívá na skutečný trailer k novému filmu.

Témata:  Brno Tom Hanks zajímavosti

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy