Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel německý herec Götz George alias "komisař Schimanski"

Götz George jako Horst Schimanski
Götz George jako Horst Schimanski
Foto: www.horstschimanski.info

Berlín - Ve věku 77 let zemřel německý herec Götz George. Proslavil se především jako komisař Schimanski v seriálu Místo činu.

S odvoláním na jeho agentku to dnes oznámila agentura DPA, podle níž George zemřel minulou neděli po krátké nemoci.

Německý herec Götz George se před kamerou poprvé objevil již jako patnáctiletý a rovnou po boku Romy Schneiderové. V 60. letech si zahrál v několika "mayovkách", diváky ale bavil nejvíce jako svérázný duisburgský komisař Horst Schimanski. Role populárního "Schimiho" Georgeho sice proslavila nejvíce, na svém kontě měl ale řadu dalších ceněných filmových i divadelních rolí, za které dostal několik prestižních cen. Dnes bylo oznámeno, že minulou neděli zemřel ve věku 77 let.

George se narodil 23. července 1938 v Berlíně slavnému hereckému páru Bertě Drewsové a Heinrichu Georgemu. Vyrůstal v luxusní berlínské čtvrti a od malička byl zvyklý pohybovat se mezi filmovými hvězdami. Pak ale otec v roce 1946 zemřel v Sověty řízeném internačním táboře a sladkému životu byl konec. Život Heinricha Georgeho připomíná televizní drama, ve kterém slavného herce ztvárnil právě jeho vlastní syn.

Již v jedenácti letech Götz George začal koketovat s divadlem, ale matka se snažila prosadit názor otce, který si nepřál, aby se jejich synové věnovali herectví. Názor změnila až poté, co je navštívil známý režisér, kterému mladý Götz padl do oka. Hercem se nakonec stal i Georgův starší bratr Jan.

George začal hrát v berlínském divadle Hebbel, studoval herectví a v 15 letech si poprvé stoupnul před kameru. Ve filmu Šeříky až bílé začnou kvést si zahrál po boku Romy Schneiderové. Za roli ve filmu Jacqueline (1959) dostal první ocenění.

V 60. letech si zahrál v několika "mayovkách" (Poklad na stříbrném jezeře, Mezi Supy nebo Vinnetou a míšenka Apanači), za což schytal kritiku. Hlavu si z toho ale nedělal a prohlašoval, že si vydělal alespoň nějaké peníze a prožil dobrodružství. Ve filmech neměl dubléra a vystupoval tudíž i jako kaskadér. Ženskou část publika tehdy poprvé uhranul svýma modrýma očima a vypracovaným tělem.

Od konce 60. let začal účinkovat v televizních seriálech a v roce 1970 měl premiéru seriál Místo činu (německy Tatort). Nejdřív se tento cyklus stěhoval z jednoho města do druhého a střídali se také policisté. Klíčový okamžik nastal v roce 1981, kdy na komisařství v Duisburgu nastoupil chlápek, který se hodně odlišoval od svých kolegů. Zpočátku se proti nekonvenčnímu komisaři ozývala kritika nejen z řad policie, diváci si ale "Schimiho", který se měl narodit kdesi v Polsku, hned oblíbili.

Schimanského si Georgeho zahrál v několika desítkách dílů a několika celovečerních filmech. Pro české diváky je s touto postavou spojen také dabing Aloise Švehlíka. V roce 1991 se legenda na několik let odmlčela. "Autorům došla pára. Jednoduše nevěděli, co dál psát," bránil se kritice, že za koncem seriálu stály jeho hvězdné manýry. V roce 1997 se ale Schimanski na obrazovky vrátil. V nových dílech nazvaných prostě Schimanski se již neobjevoval jeho věrný a uhlazený filmový kolega Christian Thanner. Eberhard Feik, který Thannera hrál, v roce 1994 zemřel na infarkt a George se z jeho smrti dlouho nemohl vzpamatovat.

Témata:  úmrtí Götz George

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy