Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pátý Indiana Jones potvrzen! Se Spielbergem i Fordem

Neohrožený archeolog Indiana Jones v podání Harrisona Forda
Neohrožený archeolog Indiana Jones v podání Harrisona Forda
Foto: lucasfilm.com

Hrdinný archeolog, jemuž nikdo neřekne jinak než Indiana Jones, se vydá vstříc divákům již popáté. Společnost Walt Disney Pictores potvrdila nejen realizaci filmu, ale dokonce stanovila datum premiéry - za tři roky...

Osudy neohroženého profesora a dobrodruha zná téměř každý, připomínat jednotlivé snímky, ve kterých se opakovaně střetával s nacisty, bojoval proti ruské KGB nebo tajemným sektám by bylo asi zbytečné. Některé okolnosti si ale stojí za to připomenout. Vítejte tedy ve světě tajemných chrámů a zapomenutých překvapení, historických artefaktů a objevů, které většinou zůstanou i nadále utajeny.

Vlastní jméno archeologa, který si podmanil nejen diváky, ale i čtenáře či milovníky počítačových her zní Henry Jones jr. Proč se mu říká podle rodinného psa, na to by bylo dobré se zeptat jeho ctihodného otce. Dr. Jones toho pro lidstvo zachránil mnoho, počínaje Archou úmluvy přes svatý grál až po křišťálovou lebku, ovšem vždy velice svérázným způsobem. Prakticky pokaždé si ještě odskočil bokem pro nějaký vedlejší cenný předmět, ať to byl napříkla Coronadův kříž.

Ví se, že po odmítnutí role ze strany Nicka Nolteho, Steve Martina, Chevy Chaseho a Jacka Nicolsona měl být původně představitelem Indyho Tom Selleck, jenže ten byl příliš zaujatý seriálem Magnum P.I. a odmítl ho opustit. Harrison Ford nebyl zpočátku postavou příliš nadšen, nerozuměl si příliš ani s režisérem, ale nakonec našel se Stevenem Spielbergem stejnou řeč a díky tomu se ocitl ve dvou nejsledovanějších trilogiích určité doby. Ovšem nyní populární Indy navždy zdolá vesmírného pašeráka Han Sola z Hvězdných válek, což dobře vědí ti, kteří už viděli Star Wars: Síla se probouzí.

Od zatím posledního setkání s Indym uplyne v době uvedení pátého dílu do kin více než deset let (zdroj: lucasfilm.com)

Zajímavé je rovněž sledovat postavy, které se pohybují kolem dr. Jonese, ty se totiž sem tam opět vynoří z propadliště dějin. Vedle ředitele muzea, kterého Jones zásobuje předměty nedozírné ceny Marcuse Brodyho to je jeho věrný druh Sallah (John Rhys-Davies, přičemž původně byl zvažován do této role Danny de Vito), ale i jeho velká láska Marion (Karen Allen), dcera profesora Ravenwooda, na kterou jsme museli čekat až do čtvrtého dílu. Padouši mají smůlu, protože většinou konflikt s archeologem, jehož poznávacími znaky jsou pomačkaný klobouk fedora (z prestižního obchodu Herberta Johnsona na londýnské Sawille Row) a umně ovládaný bič z vydělané klokaní kůže (v aukci prodán za 43 000 $) nepřežijí, pokud se nezničí sami svou chamtivostí a neznalostí. Jak se příhody Jonese rozrůstaly, byly obohacovány o rodinné příslušníky, což byl případ jeho otce (Sean Connery) a posleze i syna (Shia LaBoeuf).

Po poměrně svižné trilogii (Dobyvatelé ztracené archy; Indiana Jones a chrám zkázy; Indiana Jones a poslední křížová výprava) natočené v průběhu osmi let se několikrát avizovalo čtvrté pokračování, ovšem nakonec se na Indianu Jonese a Království křišťálové lebky čekalo téměř dvacet let od Křížové výpravy. Tím vznikl značný problém, kam vlastně příhody stárnoucího archeologa situovat, protože jeho první příhody se odehrávaly v době těsně před druhou světovou válkou.

Nyní nás tedy čekají tři roky napětí a sbírání postupných informací, protože Steven Spielberg se rozhodl jít cestou tajnůstkáře. Zatím vůbec neuvedl jediný náznak, jaký bude děj pátého pokračování s Indym, kde se bude odehrávat, ba dokonce ani nenaznačil, jak se bude chystaný film jmenovat. Jisté je jen jedno - 19. července 2019 se můžete chystat a další eskapády dr. Henryho Jonese jr. zvaného též Indiana či Indy. Zda se mu podaří zachránit poněkud uvadající image, to je otázkou, na níž jeho věrní fanoušci čekají.

Témata:  Indiana Jones

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy