Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osudové ženy filmového Indiana Jonese: Podívejte se, jak se krásky změnily za více než 30 let

Neohrožený archeolog Indiana Jones v podání Harrisona Forda Fotogalerie +15
Neohrožený archeolog Indiana Jones v podání Harrisona Forda
Foto: lucasfilm.com

Archeologa s kloboukem a bičem zná dnes asi každý. Není příliš třeba zdůrazňovat, že ve felmech Indiana Jonese ztvárnil herec Harrison Ford. Pamatujete si ale jeho ženy? V každém díle jej doprovázela jedna výrazná ženská hrdinka. Podívejte se spolu s námi, jak se tyto dámy po natáčení změnily.

První díl legendární série, Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy, vznikl v roce 1981. Hrdinný archeolog zdatně se ohánějící bičem Henry Jones alias Indiana Jones je pověřen důležitým úkolem. Má najít dávno ztracenou Archu úmluvy a zachránit ji tak ze spárů nastupující moci nacistů. Děj se odehrává v roce 1936. Na cestách ho doprovází Marion Ravenwood (Karen Allen), dcera jeho někdejšího učitele. Nejde ale o žádnou krásku v nesnázích – na naopak. Marion je sebevědomou nezávislou majitelkou baru v Nepálu.

Její představitelka Karen Allen se narodila v roce 1951. ve filmu si poprvé zahrála v roce 1978, o tři roky později už získala hlavní ženskou roli v Dobyvatelích ztracené archy. Právě díky němu se proslavila a i když se objevila v řadě dalších filmů, Indiana Jones ji proslavil nejvíce. V posledních letech jsme ji mohli vidět ve snímcích Jsem číslo čtyři nebo Malcolm X.

V pokračování (1984) s názvem Indiana Jones a chrám zkázy se po bohu Harrisona Forda objevila Kate Capshaw. Děj se odehrává o rok dřív oproti prvnímu dílu, tedy v roce 1935. Indy se tentokrát v šanghajském klubu zaplete s čínským gangsterským bossem. Ve hře je vzácná čínská soška a vzácný diamant – a Jonesův život. Hrdinný univerzitní profesor společně s barovou zpěvačkou Willie a svým pomocníkem, desetiletým chlapcem Shortym při útěku z Šanghaje ocitnou v padajícím letadle. Před jeho zkázou uniknou seskokem do džungle, dojdou do malé vesničky. Její obyvatelé je požádají o pomoc, protože zlí lidé od maharádži jim ukradli posvátné kameny a také děti.

Kate Capshaw alias Willie původně pracovala jako učitelka. Po prvním nevydařeném manželství se přestěhovala do New Yorku, kde se pokoušela prosadit jako herečka. Poprvé se před kamerou objevila v seriálu The Edge of Night. Pak si zahrála v několika průměrných filmech. Průlom přišel v době, kdy si ji režisér Steven Spielberg vybral ze 150 hereček do role Willie. Toto setkání pro herečku nakonec bylo osudové – za Spielberga se nakonec vdala. Žijí spolu od roku 1991 a mají pět dětí. Ve filmech se Kate objevuje jen sporadicky. V roce 2001 a 2002 se objevila ve dvou televizních filmech, od té doby už ale nic nenatočila.

Třetím filmem z roku 1989 je Indiana Jones a poslední křížová výprava. V tomto případě byla Indyho „osudovou ženou“ nacistka Dr. Elsa Schneider v podání herečky Alison Doody. Po boku Indiana Jonese se tentokrát objeví i jeho tatínek (Sean Connery). Oba Jonesové se vydávají hledat tajuplný "Svatý grál". Jen o vlásek se jim daří v nebezpečných honičkách unikat před záludnými nepřáteli. 

Alison Doody se narodila 11. listopadu 1966 v irském Dublinu. V mládí si vydělávala jako modelka, výrazněji ale neprorazila kvůli své výšce – 175 centimetrů se tehdy agentům zdálo málo. Poprvé se mihla v bondovce Vyhlídka na smrt, kde ztvárnila postavu Jenny Flex, jakési ochránkyně Christophera Walkena a Grace Jones. Poté se objevila v několika nevýrazných rolích až přišel v roce 1989 Steven Spielberg a nabídl ji hlavní ženskou roli ve třetím pokračovaní Indiana Jonese.

Později si zahrála i si s Piercem Brosnanem v thrilleru Taffin nebo v hvězdně obsazené americké komedii První liga 2. V roce 1994 se vrátila do Irska a vzdala se své úspěšné kariéry.  Divákům se Alison připomněla až v roce 2004, kdy si po boku Patricka Swayze zahrála v televizní sérii Doly krále Šalamouna.

Zatím poslední z roku 2008 se jmenuje Indiana Jones a království křišťálové lebky. Příběh se odehrává symbolicky přesně devatenáct let po Poslední křížové výpravě, v době rodící se Studené války. Indiana Jones je v něm profesorem archeologie na prahu penze, jenž si navzdory bouřlivé minulosti ze všeho nejvíc užívá klid a nebezpečně se začíná podobat vlastnímu otci. Jeho úhlavním nepřítelem je tentokrát všehoschopná ruská agentka Irina Spalko (Cate Blanchett) doprovázená armádou hrdlořezů. Ani Indy není na svou výpravu sám. Indymu na jeho pouti tentokrát pomáhá napomádovaný frajírek Mutt Williams (Shia LaBeouf), který si permanentně utahuje z jeho věku, a jeho první a zřejmě životní láska Marion alias Karen Allen, o které už jsme mluvili.

V roce 2021 by měl mít premiéru už pátý díl Indiana Jonese,  Projekt měl být původně uveden již v roce 2015, dodnes ale není známo obsazení. A tak se nechme překvapit, která kráska bude archeologa doprovázet tentokrát.

Témata:  Indiana Jones Cate Blanchett Steven Spielberg Harrison Ford

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy