Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filmový festival v Karlových Varech startuje. Na co se návštěvníci mohou těšit?

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Karlovy Vary - V Karlových Varech začíná 51. ročník mezinárodního filmového festivalu. Na návštěvníky čekají stovky projekcí a představí se jim herecké hvězdy světového formátu. Festival potrvá do 9. července.

Celkem 180 snímků z celého světa budou v následujících osmi dnech promítat na populárním festivalu v Karlových Varech. Ačkoli je to asi o dvacet méně než v předchozích letech, běžní návštěvníci rozdíl nepoznají. Filmy se budou promítat o to častěji.

Do Varů každoročně zamíří i slavní herci či režiséři. Letos budou mezi největší hvězdy patřit americký herec Willem Dafoe, který od Jiřího Bartošky převezme Křišťálový glóbus za mimořádný přínos kinematografii či francouzská legenda Jean Reno, na kterého čeká Cena prezidenta festivalu.

Program odstartuje světová premiéra filmu Anthropoid, která je inspirovaná atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Slavnostního promítání se zúčastní i herec Jamie Dornan, který ve filmu ztvárnil Jana Kubiše a kterého mohou diváci znát z filmu 50 odstínů šedi, nebo Aňa Geislerová, která hraje partnerku Jozefa Gabčíka.

Hlavní soutěže o Křišťálový glóbus se zúčastní také dva české filmy. Jsou jimi Učitelka od Jana Hřebejka a Vlk z Královských Vinohrad režiséra Jana Němce.

Témata:  Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy