Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka pozval americké producenty do ČR. Chce, aby se tu opět natáčelo

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Karlovy Vary - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes na setkání během Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech vyzval americké producenty k návratu silnější produkce do České republiky. K dnešnímu dopoledni bylo na karlovarském festivalu akreditováno 8263 lidí. Z toho je 7086 držitelů takzvaných Festival Passů, 183 filmových tvůrců, 499 filmových profesionálů a 495 novinářů.

Hlavním tématem Sobotkova jednání se zástupci největších filmových studií byly podmínky pro produkci filmů a televizních pořadů v ČR a novela zákona o audiovizi. Jednání navázalo na společné setkání, které se uskutečnilo v dubnu letošního roku v Los Angeles během Sobotkovy pracovní cesty do USA.

"Předseda vlády se během karlovarského festivalu v úterý setká také s filmaři a producenty české kinematografie, aby prodiskutovali aktuální stav českého filmového průmyslu a nastavení legislativních podmínek," uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Vláda před rokem schválila novelu audiovizuálního zákona, který kromě jiného zprůhledňuje systém filmových pobídek pro zahraniční filmaře. Novela zavádí finanční dotace ročně ve výši 180 až 200 milionů korun, které směřují do české kinematografie. Stabilní podpora má umožnit výrobu náročnějších a koprodukčních děl i potřebnou propagaci českého filmu.

Hlavním účelem filmových pobídek je přilákat zahraniční produkce a investory, aby realizovali výrobu audiovizuálních děl na území České republiky a to při využití českých poskytovatelů služeb. Takzvané pobídky ve formě vrácení 20 procent prokazatelně utracených nákladů nabízí Česko zahraničním filmařům od roku 2010.

České lokace jsou vyhledávané filmaři z celého světa pro svou různorodost a univerzalitu. Podle ředitelky Státního fondu kinematografie Heleny Bezděk Fraňkové do ČR přivádějí filmové pobídky rok od roku více projektů, zaměstnanost v sektoru roste a roční útrata zahraničních štábů (v roce 2015 přes čtyři miliardy korun) se přibližuje číslům před rokem 2004, kdy se objem produkce snížil.

Podle informací tiskového střediska MFF Karlovy  Vary se dosud uskutečnilo 114 projekcí a bylo prodáno 52.146 vstupenek. Při jubilejním loňském 50. ročníku zaznamenali organizátoři divácký rekord, kdy před filmovými plátny usedlo přes 135.000 lidí.

Zkušenost s lamačem ženských srdcí Jamiem Dornanem, kterého proslavila erotická romance Padesát odstínů šedi, udělala při natáčení britsko-českého filmu Anthropoid herečka Aňa Geislerová. "Jamie byl při natáčení neuvěřitelně vtipný, má zálibu v hodně poťouchlých fórech. Je to opravdu nesmírně charismatický člověk, skromný a vřelý," uvedla Geislerová.

Otázkou, kdo je normální a kdo ne, se zabývá ve svém nejnovějším dokumentu nazvaném Normální autistický film režisér a scenárista Miroslav Janek. Před jeho kamerou figurují výjimečné, talentované děti trpící poruchou autistického spektra. Autor přitom toto náročné i trýznivé téma zpracovává s lehkostí, hravostí a nečekanou radostí. Snímek byl zařazen do soutěže dokumentů.

Za nejhlasitější němý thriller filmoví fanoušci okamžitě po sobotní projekci označili britský snímek nazvaný Aaaaaaaah! Tento nízkorozpočtový thriller o svízelné cestě dvou kamarádů obsahuje krvavé gagy i drakonický humor, ale postrádá srozumitelné dialogy. Byl zařazen do sekce Dny kritiků Variety a v programu se objeví ještě 5. července pozdě večer v Divadle Husovka a 9. července od 22:00 v Kongresovém sále.

Témata:  Bohuslav Sobotka Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy