Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Film Já, Olga Hepnarová expanduje do zahraničí

Záběry z filmu Já, Olga Hepnarová
Záběry z filmu Já, Olga Hepnarová
Foto: Bontonfilm

Praha - Po Velké Británii a Irsku mají zájem i distributoři v USA, Kanadě nebo Brazílii.

Film Já, Olga Hepnarová se po úspěšném uvedení na filmovém festivalu v Berlíně začíná prodávat do zahraničí. Tvůrci potvrdili prodej práv do Velké Británie a Irska, zájem o film mají distributoři v USA, Kanadě nebo v Brazílii. Už dříve uzavřeli zástupci filmu smlouvy o distribuci ve Francii a Polsku.

„V některých zemích teď dokonce jednáme i s více zájemci, seriózní zájem o film ukazují i nabídky takzvaných minimálních garancí" prozrazuje producent Vojtěch Frič.

V případě takto výrazného filmu hraje pro mezinárodní prodej velkou roli festivalový život. Film Já, Olga Hepnarová se bude promítat prozatím na 14 filmových festivalech po celém světě. Tvůrci ho představí v Austrálii, Hongkongu, Mexiku, USA, Izraeli a v sedmi zemích Evropy.

Celovečerní hraný film Já, Olga Hepnarová je příběhem dívky, která ve svých dvaadvaceti letech úmyslně najela nákladním vozem v centru Prahy do lidí na tramvajové zastávce a osm jich usmrtila. Ke svému činu se hrdě hlásila, odmítla ho litovat, považovala ho za svou pomstu vůči společnosti a požadovala pro sebe trest smrti. V roce 1975 byla oběšena a stala se tak poslední popravenou ženou u nás.

Film natočilo režisérské duo Tomáš Weinreb a Petr Kazda a pro oba je celovečerním debutem. Díky odvaze vtisknout mu výrazný autorský rukopis a styl, sklízí snímek Já, Olga Hepnarová úspěchy a nadšené ohlasy ještě před svou českou premiérou.

Jako zahajovací film pro svou sekci Panorama si snímek vybral prestižní Filmový festival v Berlíně. Status zahajovacího filmu znamená v případě významných festivalů a jejich sekcí výrazné zvýšení prestiže. Po Berlinale se Já, Olga Hepnarová představí na několika dalších festivalech po celém světě a počítá se s jeho uvedením v kinech ve Francii či v Polsku.

„Přestože je případ Olgy Hepnarové svázán s Českem, chtěli jsme natočit univerzální příběh, kterému porozumí všichni kdekoliv na světě," říká jeden z režisérů Petr Kazda. Tvůrci se chtěli vyhnout senzačnímu zpracování stejně jako jakékoliv obhajobě Olgy Hepnarové. „Naším záměrem bylo natočit drama mladé ženy, příběh osamělého člověka, který stojí mimo společnost. Právě takové osobní až intimní zpracování se ukázalo být poměrně aktuální," vysvětluje zahraniční zájem o filmu druhý z režisérů Tomáš Weinreb

Těžké kontroverzní téma a obecně známý případ české historie si doposud nikdo v celovečerním hraném snímku ztvárnit neodvážil. Jde o vůbec první pokus přenést příběh Olgy Hepnarové a jejího strašného činu do filmu.

Hlavní role se ujala polská herečka Michalina Olszańská, jejíž přirozená křehká krása pomáhá umocnit intimní pohled do života mladé dívky a zároveň vytváří kontrast k jejímu hroznému aktu.Film podle tvůrců nemá být a není obhajobou Olgy Hepnarové.Zpravodajský server EuroZprávy.cz je mediálním partnerem filmu.

Témata:  Olga Hepnarová film Já

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy