Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filmový festival v Karlových Varech vstupuje do druhé poloviny. Na co se těšit?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Karlovy Vary - 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se dnes přehoupl do své druhé poloviny. Na své si přišly fanynky herce Jamieho Dornana, očekává se příjezd Jiřiny Bohdalové.

Cenu prezidenta festivalu již převzal Jean Reno, patřící k legendám francouzské kinematografie. V příštích dnech obdrží cenu prezidenta festivalu americký scenárista, režisér a producent Charlie Kaufman, držitel Oscara za scénář k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli. Převezme ji také herečka Jiřina Bohdalová, která oslavila v květnu pětaosmdesátiny. Při této příležitosti bude uvedeno drama Ucho režiséra Karla Kachyni, které muselo za minulého režimu do trezoru.

Na plátnech letošního MFF se už objevila skoro polovina snímků, které programové komise letos vybraly. V soutěži byli uvedeni i domácí zástupci - Němcův Vlk z Královských Vinohrad i Hřebejkova Učitelka, stejně tak i dokumenty a Sádkův horor Polednice, zastupující domácí kinematografii v soutěži Na východ od Západu.

Úspěch měla digitálně restaurovaná verze hořké komedie režiséra Ivana Passera z poloviny 60. let Intimní osvětlení a diskuse vzbudil zahajovací snímek - britsko-český Anthropoid. Zvlášť jeden z jeho hereckých protagonistů Jamie Dornan prohnal lázeňské fanynky, ale vcelku k nim byl vstřícný. Řada z nich odešla spokojena - s autogramem či společnou fotkou.

Milým hostem byl i americký divadelní a filmový herec Willem Dafoe, který se s festivalem rozloučil v neděli před půlnocí uvedením filmu Poslední pokušení Krista. I přes deštivé a chladné počasí projekci sledovaly čtyři stovky lidí.

Témata:  Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy