Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na filmový festival do Varů dorazila Jiřina Bohdalová, uvede film Ucho

Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová
Foto: Korzo

Karlovy Vary - Karlovarský filmový festival dnes ve svém dějišti přivítal další celebritu. Dorazila herečka Jiřina Bohdalová, která převezme Cenu prezidenta festivalu.

Bohdalová odpoledne uvede v Městském divadle jeden ze svých nejlepších snímků - Ucho z roku 1970. "Točit s Karlem Kachyňou byla čest," řekla o snímku několikrát.

Bohdalová má na kontě 84 celovečerních filmů a přibližně stejný počet rolí ztvárnila v televizních snímcích a seriálech. Zazářila už jako dítě například ve veselohře Madla zpívá Evropě (1940). Po ukončení studií na pražské DAMU dostala od Jana Wericha nabídku na angažmá v Divadle ABC. Od roku 1967 se stalo její domovskou scénou Divadlo na Vinohradech, jehož členkou byla až do roku 2004. Nyní hraje v Divadle na Jezerce. Za celoživotní mistrovství v oboru činohra získala v roce 2010 Cenu Thálie.

Ve filmu a v televizi patří k herečkám, pro něž se píší role takzvaně "na tělo". Ztvárnila desítky komediálních postav (Až přijde kocour, Král Králů, Komedie s klikou, Bílá paní, Dáma na kolejích, Světáci, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Ženy v ofsajdu) i rolí dramatických (Ucho, Byli jsme to my, Corpus Delicti). Za hlavní role v pohádce Nesmrtelná teta (1993) a dramatu Fany (1995) si odnesla České lvy.

Dosud poslední hlavní filmovou rolí byla hořká komedie Jiřího Stracha Vrásky z lásky (2012), v níž se po mnoha letech opět setkala s hereckým partnerem Radoslavem Brzobohatým.

Témata:  Jiřina Bohdalová Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy