Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurovize vyhodila zpěváka Joost Klein jen pár hodin před finálovým večerem

Joost Klein
Joost Klein
Foto: eurovision.tv

V sobotu byl nizozemský zpěvák Joost Klein vyloučen z Eurovize organizátory soutěže. Rozhodli se tak v reakci na stížnost členky produkčního štábu, která obvinila zpěváka ze zastrašování. 

Evropská vysílací unie (EBU), která soutěž pořádá, uvedla na svém webu, že švédská policie incident vyšetřuje. Mělo k němu dojít po Kleinově vystoupení ve čtvrtečním semifinále. EBU dále zdůraznila, že není vhodné, aby zpěvák pokračoval v soutěži během probíhajícího právního procesu proti němu.

Švédská policie potvrdila, že prověřuje incident, který se měl odehrát v dějišti soutěže ve čtvrtek večer, a vyslýchala muže kvůli obviněním ze zastrašování, ale jeho jméno nezveřejnila. Podle informací ze stanice Sky News je Klein obviněn z verbálního vyhrožování produkčnímu štábu.

Video: Joost Klein - Europapa | YouTube

Nizozemský veřejnoprávní vysílatel Avrotros označil diskvalifikaci Kleina ze soutěže za nepřiměřenou a rozhodnutí organizátorů ho šokovalo, jak uvedl v e-mailu agentuře AFP.

Letošní Eurovizi poznamenala také válka v palestinském Pásmu Gazy a související protesty proti účasti Izraele v soutěži. Propalestinská demonstrace se očekávala i v sobotu v Malmö. Izraelská zpěvačka Eden Golanová se přesto kvalifikovala do sobotního finále soutěže. 

Témata:  Eurovize

Aktuálně se děje

26. června 2024 8:55

25. června 2024 18:01

Zelenskyj zatykače na Šojgua a Gerasimova uvítal. Rusko je označilo za bezvýznamné

Ukrajina přivítala rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykače na bývalého ruského ministra obrany Sergeje Šojgu a náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerije Gerasimova. Rada bezpečnosti Ruské federace označila zatykače za součást hybridní války proti Rusku. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy