reklama

Mezi nejznámější hosty festivalu bude australský herec Goeffrey Rush, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Při stejném ceremoniálu na závěr festivalu převezme Cenu prezidenta festivalu i americký herec a producent Benicio del Toro. Mezi ohlášenými hosty je také americký herec a režisér Liev Schreiber.

Z českých tvůrců bude Cenou prezidenta festivalu poctěn Bolek Polívka a festival chce také zvláštní hold vzdát bývalé umělecké ředitelce festivalu Evě Zaoralové, která letos zemřela. Festival ji připomene výstavou, připomínkou na zahajovacím ceremoniálu i uvedením filmu Federica Felliniho Silnice, který pro ni měl velký význam.

Festival od začátku ruské invaze na Ukrajinu vyjadřoval podporu ukrajinským tvůrcům a zavrhoval ruské násilí. Ve spolupráci s festivalem v Oděse, který se kvůli válce nemůže konat, představí filmovým profesionálům rozpracovaná ukrajinská díla. V hlavním programu festivalu jsou čtyři ukrajinské filmy a uveden bude i snímek Mariupol 2, který je svědectvím o válce a městě, které se stalo jedním z jejích tragických symbolů.

Pořadatelé se ale také přes protesty ukrajinských filmařů a ukrajinského velvyslance v ČR Jevhena Perebyjnise rozhodli ponechat v programu ruský film Kapitán Volkonogov uprchl. Podle kritiků film vznikl s ruskou státní podporou a jeho tvůrci se podíleli na propagandistických filmech. Zařadit film do programu je podle velvyslance nehumánní.

Vedení festivalu nechce bojkotovat ruskou tvorbu obecně a odmítá tvrzení, že by promítání zmíněného filmu odvádělo pozornost mezinárodního společenství od válečných zločinů páchaných na Ukrajině. Snímek líčí období stalinistických čistek a podle vedení festivalu přesně pojmenovává, jak manipulativní jednání despotického lídra dokáže ovlivnit smýšlení většinové společnosti, ve jménu ideologie účelově vytvářet nepřátele režimu a bezohledně je likvidovat a jak takové jednání v konečném důsledku vede k celonárodní tragédii. Snímek si po jeho uvedení na festivalu v Benátkách do programu zvolili loni na podzim.