Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko probudilo do nezvykle chladného rána: Deset stanic naměřilo rekordní minima

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - I dnes se Česko probudilo do nezvykle chladného rána. Deset stanic většinou ve východní části republiky zaznamenalo v noci na dnešek rekordní teplotní minima pro 12. srpen.

Nejchladněji ovšem bylo na pláních Šumavy a v Jizerských horách, například Orlické Záhoří zaznamenalo minus 0,7 stupně Celsia.

Rekordy padly v Přerově, Valašském Meziříčí, Vizovicích, Bohumíně-Záblatí, Pohořelicích, Strážnici, Deštném v Orlických horách, Mořkově, Bělotíně a na Labské Boudě. Všechny tyto stanice zaznamenávají teplotu alespoň 30 let. Nejstarší rekord byl překonán v Přerově. Naměřili tam 5,4 stupně Celsia, dosavadní nejnižší hodnota byla 5,8 stupně z roku 1908.

Na čtyřech místech Česka pak byly ráno naměřeny minusové hodnoty. Vedle Orlického Záhoří to bylo i na Kořenově, v Rokytské Slati a Březníku.

"Noc na zítřek (sobotu) již bude podstatně teplejší a minimálně až do konce příštího týdne by se chladné počasí minulých dnů nemělo opakovat," uvedl Pavel Šimandl z ČHMÚ.

Předpověď na sobotu (00-24):V noci většinou zataženo, místy slabý déšť nebo mrholení. K ránu od západu v Čechách ustávání srážek a protrhávání oblačnosti. Ojediněle mlhy. Přes den polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ve východní polovině území zpočátku až zataženo a místy slabý déšť nebo mrholení, informuje chmi.cz. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, na severovýchodě kolem 22 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C, na Šumavě a v Krušných horách kolem 19 °C. V noci slabý, přes den mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno až oblačno, na horách na severu místy, jinde jen ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C, na severu Čech kolem 22 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude k večeru slábnout a měnit se na severní.

Předpověď na pondělí (00-24):Polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na jihu a jihovýchodě území až 26 °C. Slabý severní až severozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy