Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Astronauti natočili tři obří hurikány

ISS natočila tři hurikány
ISS natočila tři hurikány
Foto: YouTube

Oběžná dráha - O neobyčejnou podívanou se postarala mezinárodní vesmírná stanice, která zveřejnila video ze vzdálenosti 413 km nad Zemí. Na něm můžeme poprvé z blízkosti vidět, jak se hurikány prohání nad Pacifickem a Atlantickým oceánem.

Záběry ze stanice ukazují hurikány s názvem Lestera a Madeleine nad Tichým oceánem a hurikán Gaston nad Atlantikem. Snímky, které byly natočeny z výšky 413 km nad Zemí, zobrazují všechny tři bouře ve velkolepém detailu.

Kamery na vesmírné stanici byly schopné zachytit všechny tyto bouře v jeden den díky neuvěřitelné rychlosti, kterou se základna pohybuje. Velmi vzácný je záběr, na kterém můžeme vidět do oka hurikánu Lester.

Bouře je opravdu silná, v pondělí dosáhla rychlost větru 225 kilometrů v hodině. Hurikán Lester míří směrem k Havaji, kde by měl zeslabit na tropickou bouři.

Oproti tomu hurikán Madelaine zasáhne jižní část Havaje a změní se v tornádo, které bude velmi nebezpečné, protože dokáže strhnout střechy domu. Obyvatelé se na příchod tornáda připravují, chystají si zásoby vody a přepravují zvířata do bezpečí. Hurikán Gaston dosáhl rychlosti 193 kilometrů v hodině, ale brzo by měl zeslábnout.

Témata:  počasí ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) hurikán

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy