Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku dnes opět padaly teplotní rekordy

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Na 28 stanicích ze 143, které fungují alespoň 30 let, byly dnes překonány teplotní rekordy pro 9. září. Nejvyšší nové maximum má Javorník, a to 30,7 stupně Celsia.

Naopak Labské boudě stačilo k rekordu jen 19,4 stupně. Informovala o tom Milena Ferenbauerová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vysoké teploty čekají Česko i v dalších dnech.

Nové rekordy vyšší než 30 stupňů Celsia, což je hranice tropického dne, zaznamenali také v Plzni, Doksanech a Průhonicích. Nejstarší rekord pak padl v Příbrami. Dosavadní maximum z let 1911 a 1928 mělo hodnotu 28,4 stupně Celsia, dnes se ale rtuť vyšplhala až na 28,9 stupně.

Meteorologové také upozornili na výrazné rozdíly v dnešních ranních teplotách. Nejteplejší a nejchladnější místo Česka ráno dělilo více než 17 stupňů Celsia. "Díky jasné obloze a slabému větru nebo bezvětří platilo, že údolí byla chladnější než vrcholky okolních kopců, neboť těžší studený vzduch stékal do údolí a na kopce vytlačil lehčí teplejší vzduch," uvedl Pavel Borovička z ČHMÚ.

Témata:  počasí teplotní rekordy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy