Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tropy v pátek skončí. O víkendu se prudce ochladí

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Tropické počasí vydrží v Česku až do pátku, teploty vystoupají až na 31 stupňů! Na konci týdne se ale ochladí a studená fronta přinese i přeháňky a bouřky. Víkendové teploty klesnou až o 10 stupňů.

Místo babího léta zažívá Česko vlnu veder a ještě v polovině září šplhají teploty k tropické třicítce. Prázdninové počasí vydrží až do pátku, kdy dorazí studená fronta. Kromě ochlazení přinese i přeháňky a bouřky, o víkendu klesnou teploty až k 18 stupňům.

"Naposledy přineslo září takovou vlnu tropických teplot a slunečných dnů v roce 1947, tj. před 69 lety. Byl to velmi suchý a teplotně nadprůměrný rok," okomentovala neobvyklé počasí meteoroložka Dagmar Honsová.

V úterý předpovídají meteorologové jasno až polojasno. V noci klesnou teploty na 15 až 11 °C a ráno mohou řidiče potrápit mlhy. Přes den vyšplhá rtuť teploměru na 27 až 31 °C.

I ve středu vydrží slunečné a jasné počasí. Noční teploty se budou znovu pohybovat mezi 15 až 11 °C, během dne pak opět dosáhnou tropické třicítky, bude 26 až 30 °C.

Ještě ve čtvrtek bude podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jasno až polojasno. Noční teploty klesnou na 16 až 12 °C, přes den pak odborníci čekají znovu 26 až 30 °C.

V pátek začne přes Česko postupovat zvlněná studená fronta. Ráno bude ještě polojasno, postupně však bude přibývat oblačnosti a objeví se přeháňky, ojediněle bouřky. V noci teploty stoupnou na 17 až 13 °C, přes den ale dosáhnou jen 20 až 24 °C, na východě pak 27 °C.

O víkendu zůstane oblačno až zataženo a mohou se objevit přeháňky i intenzivní déšť. Noční teploty se budou pohybovat okolo 15 až 10 °C, postupně se může ochladit i na 12 až 7 °C. Denní teploty dosáhnou na 18 až 23 °C.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy