Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na západ Čech se ženou silné deště, mohou rozvodnit některé řeky

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Meteorologové vydali výstrahu před silným deště, který může od dnešního do sobotního večera na západě Čech rozvodnit některé toky. Povodňových stupňů ale hladiny dosáhnou jen ojediněle.

Výstraha meteorologů před velmi vydatným deštěm platí od dnešních 21:00 do sobotních 23:00 pro Karlovarský a Plzeňský kraj a také pro Prachaticko a Strakonicko. Napršet může až 80 litrů vody na metr čtvereční. Na Chomutovsku a Lounsku platí pro stejnou dobu varování před vydatným deštěm.

"Pravděpodobnost dosažení stupňů povodňové aktivity na významných tocích je nízká. Na menších tocích nelze ojediněle vyloučit krátkodobé dosažení prvního stupně povodňové aktivity," uvedl ČHMÚ.

Pro dnešní den meteorologové vzhledem k teplému počasí bez srážek zachovali na většině území Česka výstrahu před nebezpečím požárů. V nižších polohách do 600 metrů nad mořem platí pro Prahu, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Jihomoravský a Olomoucky kraj a také pro Vysočinu a Kroměřížsko, Uherskohradišťsko a Zlínsko.

Předpověď na víkend

Sobota (00-24):Většinou zataženo, přeháňky nebo déšť, místy trvalejší a vydatnější, zejména v západní polovině Čech. Ojediněle bouřky. Později odpoledne a večer od jihovýchodu ustávání srážek, na jihovýchodě i zmenšování oblačnosti. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, při trvalejším dešti kolem 16 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C, na Šumavě kolem 12 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, v Čechách zpočátku severníaž severozápadní vítr.

Neděle (00-24):Zataženo až oblačno, místy, zejména na severu, déšť nebo přeháňky. Na Moravě přechodně místy až polojasno a srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C, na Moravě místy až 22 °C. Mírný, převážně jižní vítr 2 až 6 m/s, se bude později měnit na severní.

Témata:  počasí déšť

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy