Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Matthew zabil na 900 lidí. Opouští USA a vrací se do oceánu

Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Miami (USA)/Port-au-Prince - Hurikán Matthew, který na Haiti zabil téměř 900 lidí, o víkendu způsobil mohutné záplavy na východním pobřeží USA. Poté zamířil nad oceán.

Státy od Floridy po Severní Karolínu registrují 15 mrtvých, statisíce evakuovaných a přes dva miliony lidí bez proudu. Matthew postupně zeslábl až na posttropickou cyklónu a dnes zamířil od amerického pobřeží nad oceán.

Nejtragičtěji postihl Matthew Haiti, nejchudší karibskou zemi, kterou zasáhl již během úterka a ještě během víkendu se záchranáři dostávali do některých odlehlých oblastí, které jsou kvůli záplavám a spadlým mostům odříznuty od zbytku země. Prozatímní haitský prezident Jocelerme Privet vyhlásil ode dneška třídenní národní smutek za oběti hurikánu, kterých je podle informací úřadů téměř 900, jejich počet však může ještě vzrůst.

V souvislosti s katastrofou se na jihu a západě země rovněž začala šířit cholera, na niž podle úřadů dosud zemřelo nejméně 13 lidí a více než šest desítek dalších je nakaženo.

Hurikán u břehů USA a nad jeho územím od pátku postupně slábl a dnes ráno místního času (odpoledne SELČ) se podle Národního střediska pro hurikány (NHC) změnil v posttropickou tlakovou níži. Označení posttropická dávají američtí meteorologové vzdušným útvarům, které se po přechodu pevniny vrátí nad oceán, z kategorie hurikánů vypadl rovněž proto, že rychlost jeho větru klesla pod 120 kilometrů v hodině.

Na jihovýchodním pobřeží USA celkem od pátku kvůli silnému větru a záplavám zemřelo nejméně 15 lidí, z toho sedm v Severní Karolíně, pět na Floridě a tři v Georgii. Někteří zemřeli například v zaplavených autech, jiní poté, co na ně, či jejich dům spadl strom.

Celkem 2,24 milionu lidí zůstalo ve čtyřech postižených státech bez elektřiny, jejíž dodávky se postupně obnovují. V regionu bylo od pátku zrušeno na 3540 letů. Ve městě Charleston v Jižní Karolíně byl uzavřen hlavní most přes řeku. Most Arthura Ravenela Jr. zůstane uzavřen, dokud ho nezkontrolují statici.

Škody v postižených státech, v nichž byla před příchodem hurikánu preventivně nařízena evakuace asi dvou milionů lidí, by neměly být tak vysoké jako například po hurikánech Charley a Frances z roku 2004. Hurikán Charley způsobil škody za asi 16,3 miliardy dolarů (asi 391 miliard korun) a Francis za 9,5 miliardy dolarů (zhruba 228 miliardy korun).

Témata:  USA hurikán hurikán Matthew

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy