Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krutá zima? Omyl, meteorologové mění předpověď

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Ještě před několika týdny meteorologové předvídali krutou zimu plnou sněhu. Nyní to ale vypadá, že si sněhové nadílky moc neužijeme a naopak nás čeká teplá zima s teplotami, které překonají dlouhodobý průměr.

"Podle výpočtů dlouhodobého modelu CFS národní meteorologické služby NOAA nás čeká mírná zima. Podle modelu by měla být teplota vyšší až o jeden stupeň v porovnání s normálem. Teplou zimu očekává tento model nad většinou Evropy. Podle něj si tak v nížinách mnoho sněhu v zimě neužijeme," upozornila meteoroložka společnosti Meteopress Dagmar Honsová.

"Nicméně musíme brát tuto předpověď s rezervou. Rozhodně není možné udělat předpověď počasí na zimu měsíc po měsíci nebo dokonce týden po týdnu. Počasí totiž podléhá teorii chaosu," dodala pro televizi Nova Honsová. 

"Listí stále na stromech drží a v porovnání s minulými roky je jeho zbarvení daleko méně rozmanité. Je to dáno průběhem letošního počasí - v září totiž teplota vzduchu připomínala ještě vrchol léta a vegetační období tak prodloužila, říjen byl naopak na sluneční paprsky velmi chudý. A právě ty jsou zapotřebí, aby se v listech projevila barviva antokyan karoten a xantofyl, které zabarvují listy do nádherných barev," vysvětlila dále meteoroložka.

Odborníci podle původní předpovědi předvídali čtyři měsíce hustého sněžení a teploty pod bodem mrazu. Mráz a sněhové závěje nás tak měly trápit od listopadu až do února. Slibovali také sněhové Vánoce, které se nakonec ve velké části Evropy konat nebudou.

Husté sněžení nás zřejmě nečeká, bouře ano

Britští meteorologové ze společnosti Accuweather.com před několika týdny uvedli, že bouřky postupující napříč severním Atlantikem budou letos v zimě ovlivňovat počasí v západní a střední Evropě.

V těchto oblastech by podle meteorologa Erica Leistera měla být zima překvapivě bouřlivá a deštivá. Žádný velký sníh se tedy nečeká, naopak hrozí v řadě míst mohutné záplavy.

Ve východní Evropě bude počasí o něco příjemnější. Zpočátku totiž bude letošní zima klidná a mírná a studené počasí doprovázené sněhem přijde až ve druhé polovině. I přesto ale bude citelně mrazivá.

Letošní zima má být výjimečná především v počtu a intenzitě bouří, které bude doprovázet silný vítr a déšť. Ten může v řadě míst Evropy vyvolat četné záplavy, varují odborníci. Dodávají, že počátkem příštího roku zasáhne kruté počasí i i jih Německa.

Naopak v severním Španělsku, jižní Francii a Itálii bude zima mírná a sníh napadne jen postupně. V druhé polovině období ale budou přibývat srážky a i zde hrozí záplavy. Na Balkánském poloostrově bude zima pro změnu teplá a suchá. Bouřky se na jihovýchod vůbec nedostanou a nehrozí ani záplavy.

Východní Evropa od Slovenska po Pobaltí se bude letos potýkat s arktickou zimou. Její začátek bude mírný, druhá polovina ale přinese mrazivé teploty hluboko pod nulou. Přesto sníh nevydrží v těchto oblastech dlouho.

Česká republika bude svým způsobem způsobem výjimečná. Její západní území se bude podle meteorologů potýkat s bouřemi, vichřicí a možnými záplavami. Vánoce zde tudíž budou s největší pravděpodobností na blátě. Naopak Morava a Slezsko by měly zažít arktickou zimu plnou sněhu a velmi nízkých teplot.

Témata:  počasí zima

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy