reklama

Ten činí v tuto část roku zhruba + 4°C pro celou republiku (průměr nočních i denních teplot) a o víkendu byla tato hodnota slabě pod nulou (v neděli už výrazněji, kolem -2 °C). První polovina listopadu skončí jako teplotně výrazně podprůměrná. O tom, jaká bude nadcházející zima, to ale nic nevypovídá, upozorňuje meteocentrum.cz. Už v příštích dnech se má zase výrazněji oteplit.

Na Jezerní slati bylo dnes ráno minus 20 stupňů, čímž padlo teplotní minimum pro tento den z roku 1992. Na stanici, která měří teplotu vzduchu už 30 let, tehdy meteorologové naměřili minus 17,9 stupně. Radiožurnálu to dnes řekla meteoroložka Michaela Valachová.

Dnes odpoledne se bude podle varování meteorologů kvůli mrznoucím srážkám tvořit ledovka. Místy bude na silnicích a chodnících i v noci na středu a ve středu ráno. Velké nebezpečí ledovky hrozí od dnešních 18:00 do středečních 15:00 pro většinu okresů Jihomoravského kraje a pro Zlínský kraj.

Předpověď na středu (00-24):
Zataženo, déšť. Místy, zejména v severovýchodní polovině území v noci a ráno místy mrznoucí déšť se sněhem nebo déšť a tvorba ledovky! Na východě území tvorba ledovky až do odpoledních hodinm informuje chmi.cz. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, během noci v Čechách oteplování. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, v severovýchodní polovině území 1 až 5 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy v nárazech kolem 15 m/s

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na Moravě místy až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na Moravě místy kolem 6 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy v nárazech kolem 15 m/s, se bude později během dne měnit na jižní.

Předpověď na pátek (00-24):
Oblačno až zataženo, místy zejména v Čechách déšť nebo přeháňky. Na východě území až polojasno a sřážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na Moravě místy až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C , na Českomoravské vrchovině a na Moravě místy kolem 6 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 4 až 7 m/s. Na jihozápadě Čech vítr slabý do 4 m/s.