Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa se potýká se silným větrem, zasažena je Francie i Británie

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž/Brusel/Londýn - Vážné problémy způsobil dnes nečas provázený prudkým větrem. Potýkala se s ním zejména Francie, Belgie a Británie.

Severozápadní Francií se přehnala vichřice o rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Živel způsobil hmotné škody a přerušil dodávky elektrické energie do zhruba 112.000 domácností, informovaly tiskové agentury.

Jen v Normandii se výpadky elektrického proudu dotkly asi 25.000 domácností a v Bretani 19.000, upřesnil podle AFP provozovatel elektrické sítě Enedis.

Vítr porážel stromy a poškodil střechy domů. Místní úřady ale naštěstí zatím nemají žádné informace o případných zraněných.

Francouzští meteorologové varovali, že nepříznivé počasí bude trvat až do pondělního večera, a vyzvali proto obyvatelstvo k obezřetnosti. Podle služby Météo-France se takovéto vichřice vyskytují v oblasti třikrát až čtyřikrát do roka.

Vítr přesahující stokilometrovou rychlost dnes sužoval i rozsáhlé oblasti v Belgii a na mnoha místech způsobil nemalé škody. Úřady dokonce musely vyzvat, aby lidé kvůli škodám už nevolali na přetíženou celostátní linku 112, ale aby se obraceli na místní hasiče. Podle agentury Belga vichrem vyvrácené stromy vážně zranily dvě osoby, mladíka a ženu. V hlavním městě Bruselu byla dočasně narušena železniční doprava.

Intenzivní deště a prudký vítr s poryvy o síle až kolem 160 kilometrů za hodinu udeřily dnes během bouře pojmenované Angus na pobřežní oblasti v jihozápadní Anglii. Jen v hrabství Devon zůstalo podle BBC kvůli bouřkové nepohodě bez elektřiny více než 1000 nemovitostí.

Témata:  vítr počasí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy