Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má za sebou mimořádně teplý den, padaly teplotní rekordy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha – Na řadě míst po celé České republice dnes padaly teplotní rekordy. Na severovýchodě Česka byly minimální noční teploty tak vysoké, že ojediněle překonaly dosud platné hodnoty nejvyšších denních teplot.

Na desítkách stanic zejména na severovýchodě země dnes padly teplotní rekordy pro 21. listopad. Nejvíce naměřili v Karviné, kde bylo 18,6 stupně Celsia. Maxima přepisovali na 30 ze 143 stanic, kde měří teplotu nejméně 30 let.

V Pasece na Olomoucku dnes naměřili 14,5 stupně - dosavadní rekord 12,8 stupně byl platný od roku 1951. V Doksech na Českolipsku nový rekord činí rovných 13 stupňů, předchozí maximum z roku 1994 bylo 12,1 stupně Celsia.

Na Moravě a ve Slezsku lidé prožili i nezvykle teplou noc. „Podle měření jednotlivých stanic bylo v noci na dnešek nejtepleji shodně v Holešově a ve Frýdku-Místku (10,1 stupně)," uvedl meteorolog Pavel Šimandl. Nejnižší minimální teplotu naměřili odborníci v jihočeských Volarech, kde bylo minus 7,4 stupně Celsia.

Mimořádně teplé počasí má v této části země vydržet i v úterý. Na svém informačním webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Témata:  počasí teplotní rekordy podzim

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy