Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Melbourne zasáhla bouře, stovky astmatiků se začaly dusit

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Melbourne - Bouřka v australském městě Melbourne způsobila v pondělí večer zdravotní problémy astmatikům. Kvůli vysoké koncentraci žitného pylu v ovzduší musely stovky lidí volat pohotovost.

Úřady musely povolat do služby 60 záložních sanitek, pomáhala také policie a hasiči. Dva lidé údajně při čekání na převoz do nemocnice zemřeli, uvedl dnes zpravodajský server BBC.

Bouřky dokážou během pylové sezony vyvolat epidemie vzplanutí astmatu. Na počátku bouřky jsou pylová zrna turbulentním prouděním zvýšeně uvolňována z kvetoucích rostlin a unášena vzdušnými proudy.

Následkem větší vzdušné vlhkosti a dalších faktorů pylová zrna praskají a do okolí z nich uniká obrovské množství alergenů, jejichž rozměry jsou menší než obvykle, a tak se snadno dostanou přímo do průdušek.

Záchranná služba státu Viktorie obdržela v pondělí mezi 18:00 a 23:00 více než 1870 telefonátů, což je šestkrát více než denní průměr.

Témata:  Austrálie bouře počasí

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy