Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na řadě míst v Česku dnes padly teplotní rekordy

Podzimní příroda, ilustrační fotografie
Podzimní příroda, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Celá ČR - Dnešní ráno bylo rekordně teplé na 56 ze 140 meteorologických stanic. V Ostravě Mošnově naměřili v šest ráno 13,7 stupně Celsia, čímž padl dosavadní rekord 7,4 stupně z roku 2002. Nezvykle vysoké teploty se udržely po celý den.

Celostátní průměr minimálních ranních teplot dnes dosáhl 7,4 stupně, ale v Moravskoslezském a Zlínském kraji to bylo 10,3 stupně Celsia. Z těchto krajů přepisovalo tabulky 20 stanic, z toho devět stanic obsadilo čelo pomyslného žebříčku rekordů. Kromě Mošnova bylo nezvykle teplo také v Mořkově na Novojičínsku, kde meteorologové naměřili 12,9 stupně proti 11 stupňům v roce 2002. V Lučině na Frýdecko-Místecku bylo po ránu 12,5 stupně.

V Bystřici pod Hostýnem, kde se měří 102 let, bylo 11,5 stupně. Na stanici Opava-Otice se měří venkovní teplota už 137 let a dnes ráno byl pokořen rekord z roku 1926, který činil 9,3 stupně Celsia. Ode dneška je o dva stupně výš.

Naopak nejchladněji bylo dnes v jižních Čechách. Mrzlo například ve Vyšším Brodě (minus tři stupně), v Černé v Pošumaví (minus 3,7 stupně) a nejchladněji bylo ve Volarech, kde naměřili 5,2 stupně pod bodem mrazu.

Na čtyřech místech ve Zlínském kraji byly dnes překonány teplotní rekordy. Nejvíce, 15,6 stupně, bylo naměřeno v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku, kde padl rekord 14,3 stupně Celsia z roku 2002. Teploty v Jihomoravském kraji dnes dosahovaly až 15 stupňů Celsia. Přesně 15 stupňů naměřili meteorologové v Pohořelicicích. Dosavadní rekord z roku 1981 byl o tři desetiny stupně nižší. V Lednici na Břeclavsku dnes teploměr vyšplhal k 14,8 stupně, ve Strážnici bylo o desetinu stupně chladněji.

V Bělotíně na Přerovsku dnes padl 14 let starý teplotní rekord, meteorologové zde naměřili rovných 16 stupňů. Šlo zároveň o nejvyšší hodnotu naměřenou na stanicích v Olomouckém kraji. Rekord padl také v Prostějově, kde bylo 14,7 stupně, údaje se však na tamní stanici neměří souvisle. Teplota přes 14 stupňů dnes byla také v Olomouci, teplotní rekord z roku 1930 zde však překonán nebyl.

Předpověď na středu (00-24):Většinou zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, ojediněle mrholení. Na horách místy, jinde jen ojediněle skoro jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku 10 až 6 °C, uvedl chmi.cz. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, místy kolem 12 °C, na severovýchodě Moravy až 16 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C, na Šumavě až 13 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s nebo klidno. Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku zpočátku čerstvý, postupně mírný jihovýchodní až jižní vítr3 až 7 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Většinou zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, místy mrholení. Jen ojediněle skoro jasno až polojasno, zejména na horách. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na severovýchodě až 12 °C. Mírný východní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Většinou zataženo, mlhavo, na většině území mrholení nebo slabý déšť. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  teplotní rekordy podzim

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy