Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jako na jaře? V jižních Čechách padlo několik teplotních rekordů

Počasí
Počasí
Foto: Pixabay

České Budějovice - Ačkoli máme 10. prosince, teploty v jižních Čechách připomínaly spíše jaro. Podle meteorologů na tom ale není nic až tak výjimečného.

Nejvyšší hodnoty ukazovala stanice v Husinci, kde bylo 13,8 stupně Celsia. Ale tato hodnota zde nepředstavuje rekord pro 10. prosinec.

Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku dnes naměřili 10,5 stupně Celsia, což bylo o půl stupně více než v roce 1979. V Lenoře na Prachaticku pak teplota vystoupila na 9,3 a v Hliništi na Prachaticku na 9,4 stupně.

"Rekord byl překonán i na nejchladnější stanici, kterou je šumavská Perla. Na ní bylo dnes 8,3 stupně, což je o 0,3 stupně více než v roce 1986," uvedl Jaroslav Hintermüller z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. "Třeba v roce 1982 byly teploty ještě vyšší," dodal.

V neděli bude přes naše území procházet studená fronta, která tyto teplé a relativně slunečné dny ukončí, informuje meteocentrum.cz. Denní maxima kolem 5 °C by ale měla vydržet až do pondělí a výraznějšího ochlazení k teplotám kolem 0 °C se pravděpodobně dočkáme až v úterý.

Témata:  počasí teplotní rekordy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy