Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silný vítr sužuje Česko: Vichřice zastavila lanovku na Ještěd

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Liberec - Turisté, kteří se dnes odpoledne vydali na Ještěd, museli po svých. Velmi silný vítr totiž opět zastavil kabinovou lanovku na vrchol dominanty Liberce.

Rychlost nahoře na budově přesahovala v nárazech sto kilometrů v hodině, shodilo to hromosvod. Sílu větru po cestě nahoru ale není možné změřit. "Před budovou nám téměř nefouká, dál na trati se nám to ale rozhoupe a my se nemůžeme v podstatě trefit kolem podpěry a do vjezdu. Jsou to náhlé nárazy větru, které jsou nebezpečné," vysvětlil problémy přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Lanovka už podle něj dnes jezdit nebude.

Lanovka na Ještěd stojí letos kvůli větru častěji než v jiných letech. Mimo provoz byla několik dní v říjnu i v listopadu. Vítr ji naposledy zastavil 2. prosince, i tehdy jeho rychlost v nárazech přesahovala sto kilometrů. V únoru ale na Ještědu naměřili dokonce nárazy o rychlosti 130 km/h. "Provoz je povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu (58 km/h)," dodal Štěpán.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd je v provozu už více než 80 let, loni na vrchol vyvezla 291.070 lidí. Je to nejvíce za posledních osm let.

Silný nárazový vítr nepůsobil dnes problémy jen kabinové lanovce na Ještěd. Zastavit museli i sedačkovou lanovku v zimním středisku na Tanvaldském Špičáku.

Předpověď na pondělí (00-24):V noci zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, v polohách nad 700 m srážky sněhové. Na horách sněžení trvalejší. Přes den zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, v polohách nad 700 m, v severovýchodní polovině území nad 400 m srážky sněhové. Odpoledne srážky jen ojediněle a částečné ubývání oblačnosti, večer na severovýchodě ojediněle náledí, upozorňuje chmi.cz.

Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C, odpoledne od severovýchodu ochlazování.

V noci čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na hřebenech hor kolem 20 m/s. Přes den čerstvý severozápadní, postupně severní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s bude později odpoledne a večer slábnout. K ránu a ráno od vyšších poloh na severu a severovýchodě zpočátku místy tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až polojasno, odpoledne od západu přibývání oblačnosti, večer na západě Čech místy déšť, nad 1000 m sněžení. Ve východní polovině území místy i skoro jasno a ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty V Čechách +2 až -2 °C, na Moravě a ve Slezsku -4 až -8 °C. Ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, v Čechách místy až 5 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, od severozápadu na většině území občas déšť nebo přeháňky, zpočátku ojediněle, na východě místy srážky mrznoucí. Postupně od severu v Čechách nad 800 m, na Moravě a ve Slezsku nad 400 m srážky smíšené nebo sněhové. Později ustávání srážek. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, na Moravě a ve Slezsku -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 2 až 6 °C, na Moravě a ve Slezsku -2 až +2 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na severozápadní.

Témata:  vichřice Ještěd počasí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy