Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak bude na Vánoce? Podívejte se na předpověď

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Praha - Předpověď ještě není zcela jistá, ale sníh už je velmi nepravděpodobný. Každoroční zájem o bílé Vánoce je v posledních letech většinou neúspěšný a ačkoliv do svátků ještě zbývá více než týden, znovu to podle předpovědních modelů začíná vypadat "bledě". Čím dál pravděpodobnější je blátivý ráz počasí - čemuž mohou tradičně snadněji uniknout hory. Informuje Meteocentrum.

Přitom do konce tohoto týdne čekáme teploty, které se za zimní považovat určitě dají. Budeme pod vlivem mohutné tlakové výše, což způsobí částečnou teplotní inverzi. Na obloze se objeví buď slunce, a nebo nízká inverzní oblačnost, tedy zataženo. Denní teploty většinou nebudou překračovat +3 °C, noční půjdou pod nulu, často i pod -5 °C. Sníh z oblohy ovšem nevydolujeme. Nejbližší srážky se očekávají v noci z neděle na pondělí, a budou spíše dešťové, přinejmenším v nižších polohách.

Příští týden bude zpočátku podobný jako konec toho současného, s dalšími dny, jak se budou blížit Vánoce, však roste pravděpodobnost, že se prosadí teplejší západní proudění. To by přineslo občasný déšť a teploty spíše kolem +5 °C, a lehce nad nulou i v noci. To je nyní nejpravděpodobnější scénář počasí na sváteční dny. Na druhém místě je varianta s teplotami stále blízko nuly, ale beze srážek. Varianta silných mrazů a suchého počasí je již málo pravděpodobná. A nejméně šancí máme na vlhkou studenou variantu - tedy na mráz a sněžení. Ta už je téměř vyloučena, ač by asi byla nejžádanější.

Výhled na vánoční svátky bude samozřejmě ještě upřesněn, resp. upřesňován na našem webu, a to každý den.

Témata:  počasí Vánoce

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy