Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do česka míří silný mráz, bude trhat elektrické vedení a lámat větve stromů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která trvá od dnešních 09:00 do pátečních 13:00, varuje před námrazou a ledovkou. V noci začne do Česka od severozápadu postupovat pásmo mrznoucích srážek. Inverzní charakter počasí naruší jen částečně.

Dnes a v pátek se může na Vysočině a v sousedním okrese Znojmo na jihu Moravy tvořit silná námraza, která může lámat větve stromů či narušit elektrické vedení. Na jihu Moravy hrozí také ledovka, ta se během dneška a noci na pátek může vytvářet i v Čechách.

Jihomoravský kraj začala ledovka místy pokrývat už v noci na dnešek, odpoledne a v noci na pátek tvorba zeslábne. "Zvýšené riziko další tvorby ledovky předpokládáme zejména v pátek ráno a dopoledne, kdy jsou v oblasti očekávány četnější mrznoucí srážky a plošný výskyt tvorby ledovky je tak nejvyšší," dodal ČHMÚ.

Do jihovýchodní poloviny Čech, na jižní a jihovýchodní Moravu dorazí mrznoucí déšť později během noci a v k pátečnímu ránu. Pásmo mrznoucích srážek bude na postupu k východu slábnout. Od dnešních 21:00 tak ledovka hrozí v Praze, Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Libereckém a Ústeckém kraji. Od pátečních 02:00 začne platit také v krajích Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký a Vysočina.

Meteorologové upozornili, že silná námraza může lámat větve, trhat dráty elektrických vedení a komunikačních rozvodů, narušit zásobování elektrickou energií či komunikační infrastrukturu.

Česko je už několik dní pod inverzní vrstvou, která stále klesá a zesiluje. Středeční hranice se nacházela ve výšce kolem 1000 metrů nad mořem, dnes klesla přibližně na 850 až 900 metrů. Z nízké oblačnosti tak každým dnem "vykukuje" stále větší plocha území pohraničních hor a podhůří, ale také vrcholky Brd. "V noci a během pátku bude přecházet k východu slábnoucí okluzní fronta, která inverzní zvrstvení naruší jen částečně," uvedli meteorologové.

Předpověď na pátek (00-24):V noci zataženo až oblačno, ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení s tvorbou slabé ledovky, zejména na jižní Moravě. V Čechách a později i na Vysočině od severozápadu místy sněžení nebo mrznoucí déšť s tvorbou slabé ledovky. Místy mrznoucí mlhy, zejména zpočátku a na Vysočině. Přes den zataženo až oblačno, ráno a dopoledne místy slabé sněžení nebo mrznoucí srážky s tvorbou slabé ledovky. Místy mrznoucí mlhy.

Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, během noci v Čechách slabé oteplování. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C, na severovýchodě Čech a na Moravě místy kolem -1 °C, v 1000 m na horách kolem +1 °C. V noci slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na severu Moravy a ve Slezsku zpočátku mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s. Přes den slabý proměnlivý nebo západní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo až oblačno, během dne od západu občasný déšť, který bude později v polohách nad 800 m přecházet v déšť se sněhem nebo sněžení. Zpočátku srážky místy i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, na Moravě do -5 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, na Moravě 0 až 4 °C. Slabý jižní vítr 1 až 4 m/s se bude během dne od západu měnit na mírný západní 3 až 7 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Převážně zataženo a déšť, zpočátku nad 800 m déšť se sněhem nebo sněžení. Srážky budou k večeru od západu slábnout. Zpočátku na východě ojediněle mrznoucí srážky. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na východě Moravy kolem 4 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Zataženo s občasným deštěm. Během dne od severozápadu přechod k proměnlivé oblačnosti a místy přeháňky, k večeru nad 700 m sněhové. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, na východě Moravy kolem 3 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Témata:  počasí náledí zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy