Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští týden se opět ochladí, na horách bude sněžit

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Nyní zažíváme klasické vánoční oteplení. Na Boží hod teploty na většině území stoupaly přes 5 °C a dnes na Štěpána očekáváme maxima dokonce mezi 7 a 11 °C. Pak ale přijde ochlazení.

Sníh z nížin odtává a také ve středních polohách do něj občas prší a jeho udržení je poměrně problematické. Dnes očekáváme teploty nad bodem mrazu i v těch nejvyšších polohách a sníh tedy může lehce odtávat i zde, i když ne tak "úspěšně" jako v nížinách.

Momentálně leží nejvíce sněhu na vrcholcích Krkonoš, Jeseníků a Beskyd, kde jej je přes 20 cm, ojediněle i přes 30 cm, informuje meteocentrum.cz. Nejvyšší pokrývku hlásila 25. prosince ráno Lysá hora: 49 cm. Z lyžařských středisek je v provozu naprostá většina, i když v současných dnech je povrch sjezdovek mnohdy tvořen hodně vlhkým sněhem.

Předpověď na úterý (00-24):Zpočátku oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky, v polohách pod 400 m i smíšené. Během dne od severozápadu oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 700 m, na severovýchodě nad 400 m srážky sněhové. Na horách na severozápadě a severu sněžení vydatnější, místy s tvorbou sněhových jazyků.

Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C. V noci čerstvý západní až severozápadní vítr 5 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 25 m/s (90 km/h). Přes den silný západní až severozápadní vítr 8 až 12 m/s s nárazy 20 až 25 m/s (až 90 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h), zejména na severozápadě a severu.

Předpověď na středu (00-24):V Čechách a západní části Moravy zataženo až oblačno, déšť, v polohách nad 500 m déšť se sněhem nebo sněžení, odpoledne a večer ubývání srážek. Na ostatním území polojasno až oblačno, na severovýchodě místy, jinde jen ojediněle sněhové přeháňky, v polohách pod 300 m smíšené. Od vyšších poloh místy tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí.

Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na severovýchodě kolem -1 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, na severovýchodě kolem 1 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách zpočátku kolem 20 m/s, bude večer slábnout.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Polojasno až oblačno, na horách ojediněle sněhové přeháňky. V Čechách zpočátku oblačno až zataženo, místy déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 400 m sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, na Moravě a ve Slezsku kolem -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, na severovýchodě kolem -1 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na pátek (00-24):Zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Zpočátku ojediněle, postupně místy jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, ojediněle při malé oblačnosti až +4 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s nebo klidno.

Předpověď na sobotu, Silvestr (00-24):Zataženo nízkou oblačností. Místy mrznoucí mlhy. Na horách a místy i v nižších polohách jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, ojediněle při malé oblačnosti kolem +4 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s nebo klidno.

Vyhlídka počasí od neděle do úterý:Zpočátku jasno nebo skoro jasno, místy zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Postupně od severozápadu přibývání oblačnosti se sněžením, v nižších polohách ojediněle srážky i smíšené nebo mrznoucí. Nejnižší noční teploty -1 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +4 °C.

Témata:  počasí zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy