Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šumavu pokryl sníh, napadlo až 15 centimetrů. Oteplení se brzy nedočkáme

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

České Budějovice - Na Šumavě dnes v noci napadlo kolem deseti centimetrů sněhu. Zimní rád počasí by podle meteorologů měl i v několika následujících dnech.

Podle silničářů však sníh nezpůsobil vážnější komplikace v dopravě a všechny silnice zůstaly sjízdné.  "V noci jsme vyjeli pouze s jedním pluhem na silnici I/4 u Kubovy Hutě na Vimpersku. Sníh na vozovkách rychle roztával," sdělil dispečer krajských silničářů.

Výrazné sněhové srážky se v severozápadním proudění objevily při přechodu studené fronty. Na Churáňově napadlo sedm centimetrů, na vrcholech Šumavy až 15 centimetrů sněhu. Severozápadní proudění vydrží i v několika následujících dnech, v polohách nad 500 metrů bude sněžit. Sníh se bude udržovat zhruba v polohách nad 700 metrů.

"Lze očekávat, že v příštích dnech ještě několik centimetrů sněhu připadne, nejvíc v úterý, kdy bude přecházet poměrně výrazný frontální systém," řekl ČTK Jaroslav Hintermüller z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Chladný vzduch ze severních až severozápadních směrů k nám bude proudit až do čtvrtka, a denní teploty se tak budou pohybovat většinou jen nejvýše kolem 10 °C, snad jen ve středu na Moravě počítají s 12 °C. Všechny dny přinesou proměnlivou oblačnost a možnost místních přeháněk. Deště nebude ale mnoho, přechodně se objeví i slunce.

Změna počasí se ukazuje od pátku a na víkend

Proudění by se mělo stočit na teplejší jihozápadní. Ale teploty půjdou nahoru jen mírně, páteční maxima nepřekročí 15 °C, o víkendu předpokládáme až 17 °C. Což na přelom dubna a května, a tedy i na prvního máje, není zase tak moc, jde o zhruba průměrné počasí. Momentálně to vypadá, že pátek a sobota budou slunečné, na neděli se ukazují už přeháňky, ale to se ještě může změnit, informuje meteocentrum.cz.

Výhled na začátek května slibuje jen zhruba průměrné teploty (tedy maxima zhruba mezi 15 a 20 °C), a poměrně četné přeháňky. Je zajímavé, že už na začátku dubna byly zaznamenány první letošní letní teploty, ale kdy se takto teplé počasí vrátí, zatím není v dohledu ani pro začátek května.

Témata:  počasí Šumava zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy