Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování meteorologů: Východ republiky čeká velmi chladná noc, teploty klesnou až na - 18 stupňů celsia

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Třeskuté mrazy se přesouvají z Čech na Moravu. Teploty v Olomouckém a Moravskoslezském krajimohou mohou dnes v noci klesat i pod minus 18 stupňů Celsia, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Teploty pod nulou budou ale nadále na celém území republiky.

Ve východní polovině republiky se bude v noci na pondělí udržovat velmi studený vzduch. Teploty na Moravě, ve Slezsku a místy i ve východních Čechách budou klesat pod minus 12 stupňů, na severovýchodě místy pod minus 18 stupňů Celsia.

Varování před velmi silným nočním mrazem platí pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj od dnešních 18:00 do pondělních 10:00.

Mrazivé počasí neopustí republiku ani v následujících dnech. "Na východě území se nejnižší noční teploty budou pod minus 12 stupňů pohybovat i v noci na úterý a na středu," upozorňují meteorologové. V noci na středu se podle nich silné mrazy vyskytnou pravděpodobně na většině území republiky s výjimkou západních Čech.

Sobotní ranní teploty byly podle očekávání velmi nízké. Celorepublikový průměr dosáhl hodnoty -17,8 °C, informuje meteocentrum.cz. Vůbec nejnižší teplotu zaznamenala Rokytská slať: -34,6 °C a pod -30 °C bylo i na dalších pěti šumavských stanicích: Březník -33,8 °C, Kvilda-Perla Jezerní slať -33 °C, Hliniště -30,8 °C, Volary -30,5 °C, Horská Kvilda -30,1 °C. Teplotu pod -30 °C naměřili také v západočeské Rolavě (-30,9 °C). Velmi nízko (pod -25 °C) klesaly teploty také na severovýchodě a východě území. Nejchladněji bylo v Adršpachu -29,6 °C, Rýmařově -28,2 °C a v Broumově -27 °C.

Dnešní ráno bylo v důsledku velké oblačnosti méně mrazivé. Teploty se pohybovaly nejčastěji v rozmezí od minus šesti do minus 11 stupňů, uvedl ČHMÚ. Chladněji, mezi 12 až 18 stupni pod nulou, bylo v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji. Nejnižší teplotu v noci zaregistrovala stanice Hošťálková ve Zlínském kraji, kde teploměr klesl na minus 24,7 stupně.

V pondělí bude ráno kolem -5 až -9 °C (respektive -10 až -14 °C) a přes den kolem -5 až -1 °C (respektive -9 až -5 °C). V úterý a ve středu ranní minima oproti pondělku díky zmenšené oblačnosti pravděpodobně poklesnou.

Témata:  počasí mráz zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy