Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půda na Moravě je promrzlá do hloubky půl metru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Na jihu Moravy, Kroměřížsku a Ostravsku je promrzlá půda až do hloubky půl metru, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav na svém webu.

Promrzání by mělo pokračovat ještě do větší hloubky, takto byla naposledy ve větším měřítku promrzlá půda v 60. letech. Podle Agrární komory ČR by mohly dlouhodobé mrazy poškodit některé plodiny. Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha zatím od zemědělců nedostal informace, že by byl problém zásadní.

"Na jihu Moravy, Kroměřížsku a Ostravsku se hloubka promrznutí již pohybuje v intervalu 30 až 50 centimetrů, v horských oblastech je to pouze od 0 do pěti centimetrů," napsali meteorologové. Promrzání je podle nich větší v obcích a ve městech, kde se pravidelně odklízí sníh. "Promrzání půdy způsobuje velké finanční škody, například dochází k poškozování staveb, praskání vodovodního potrubí, vymrzání ozimů a snižování infiltrace srážek," uvedli. Nejnižší promrzání půdy je podle ČHMÚ v Čechách.

Problém by mohly mít ozimy, které byly už dříve poškozeny například suchem. "Na přesné odhady škod je nyní ale ‎dost brzy, záleží na dalším průběhu, síle a délce mrazů. Dále na předjarním a jarním počasí, tedy možnostech optimální regenerace, potřebě agrotechnických zásahů, velikosti poškozených ploch nebo vyplývající nutnosti přesevů," sdělil ČTK za Agrární komoru Jiří Felčárek.

Zemědělský svaz zatím obavy nemá. "Plodiny by to měly ustát. Největší problém by byl, kdyby rostliny nasály vodu a do toho potom rychle přišel mráz, který by trhal pletiva buněk," řekl ČTK Pýcha.

Témata:  zemědělci počasí mráz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy