Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zima se postupně loučí? Podívejte se, jak bude v únoru

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Současné celodenní mrazy poleví a v dalších čtyřech týdnech se budou průměrné teploty přes den držet nad nulou. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V noci bude rtuť teploměru ale většinou ještě zůstávat pod nulou. Nejchladnějším obdobím bude zřejmě příští týden.

Po studeném lednu se bude na našem území zvolna oteplovat a očekáváme, že první polovina února se bude teplotně pohybovat blízko hodnot běžných pro danou roční dobu. Druhá polovina období by měla být teplotně slabě nadprůměrná," uvedli meteorologové.

Z hlediska srážek bude podle nich období od 30. ledna do 26. února podnormální a normální. Žádné sněhové přívaly meteorologové tedy neočekávají, naopak by měl podle nich pokračovat relativně sušší začátek roku 2017.

Podle týdenní předpovědi by teploty od pondělí do čtvrtku měly přes den šplhat maximálně k plus čtyřem stupňům Celsia. V noci bude ale mrznout, zejména počátkem týdne může být až minus 12 stupňů. Poté se bude mírně oteplovat.

Předpověď na neděli:Převážně zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Ojediněle slabé sněžení. Na horách a místy i jinde jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při malé oblačnosti kolem -12 °C. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 °C, při malé oblačnosti kolem +1 °C, v 1000 m na horách kolem +1 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pondělí:Oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Během dne od severozápadu sněžení, v Čechách místy i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, při zmenšené oblačnosti a uklidnění větru kolem -12 °C, zejména na Moravě. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, na Moravě místy kolem -2 °C. Mírný jižníaž jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na úterý:Zataženo až oblačno, místy sněžení a v Čechách v polohách pod 400 m i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Během dne od severozápadu slábnutí srážek. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, na Moravě místy až -7 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C, na Moravě místy kolem -1 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na středu:Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Místy mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti až -11 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek:Zataženo nízkou oblačností, ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Na horách místy, jinde jen ojediněle jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -9 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech slabý vítr do 3 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Zataženo až oblačno. Zpočátku ojediněle, postupně místy déšť, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty 0 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +4 °C.

Témata:  počasí zima mráz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy