Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké počasí nás čeká o víkendu? Podívejte se na předpověď

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Ledovka a náledí od dnešního poledne do sobotního poledne opět postupně zasáhnou téměř celé Česko. Jen na jižní Moravě čekají meteorologové převážně teploty nad nulou, takže tam je pravděpodobnost tvorby ledovky minimální.

Ve vyšších vrstvách atmosféry k nám sice proudí teplejší vzduch od jihovýchodu, ale vrstvy pod nimi zůstávají chladnější (situace s výškovou teplotní inverzí). Mají-li pak spodní vrstvy teplotu stále pod bodem mrazu, je výskyt mrznoucího deště celkem pravděpodobný. Kde se však přesně objeví, spolehlivě předpovědět nelze, uvedlo meteocentrum.cz.

Výstraha ČHMÚ před ledovkou platí od dnešního poledne do sobotních 09:00 pro Karlovarský a Ústecký kraj, od dnešních 20:00 do sobotních 12:00 pro Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj, Prahu a Českolipsko a od půlnoci do sobotního poledne pro Pardubický a Královéhradecký kraj a Vysočinu.

Obyvatele Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje pak meteorologové varují před tvorbou náledí od dnešních 18:00 do sobotních 08:00.

"Předpokládáme, že již v pátek odpoledne se začnou na západě a severozápadě Čech vyskytovat místy dešťové srážky, většinou mrznoucí. Večer a v noci na sobotu bude od západu postupovat přes Čechy a Českomoravskou vrchovinu hlavní pásmo dešťových srážek, které budou při očekávaných teplotách slabě pod nulou namrzat a vytvářet ledovku," sdělili pracovníci ČHMÚ.

V posledních dnech působila ledovka problémy v řadě krajů, měla za následek mnoho nehod, úrazů chodců i dopravních problémů. Ošetření v nemocnici v Liberci po pádu na zledovatělých chodnících vyhledaly od čtvrtečního odpoledne desítky lidí. Čekárny ambulancí byly zcela plné i dnes dopoledne. "Z hlediska náporu pacientů byl čtvrtek extrémní, dnes dopoledne to bylo podobné," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Od čtvrtečního odpoledne do dnešního rána lékaři na ambulancích ošetřili 44 lidí. "Dnes jich budou další desítky," řekl mluvčí. Lidé podle něj přicházeli nejčastěji s poraněním kotníků, zápěstí nebo otřesy mozku po pádu na zem.

Předpověď na sobotu (00-24):Většinou zataženo, místy mlhy, zpočátku i mrznoucí. Místy déšť nebo mrholení i mrznoucí s tvorbou ledovky, odpoledne postupně jen ojediněle. Na horách i srážky smíšené nebo sněhové, informuje chmi.cz. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo až oblačno, ojediněle mrznoucí mlhy. Místy déšť, i mrznoucí, v polohách nad 700 m postupně déšť se sněhem nebo sněžení. Během dne ustávání srážek a místy přechodné protrhávání oblačnosti, zejména na jihozápadě území. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Slabý, přechodně mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s. Večer vítr slabý proměnlivý nebo severní do 4 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Zataženo až oblačno. Od severovýchodu místy sněžení, v polohách pod 600 m zpočátku i mrznoucí déšť nebo mrholení. Ojediněle mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, místy tvorba náledí a zmrazků. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na východě čerstvý 4 až 8 m/s a od vyšších poloh s nárazy kolem 15 m/s.

Témata:  náledí počasí zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy