Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dlouhodobá předpověď: Připravte se na další vlnu mrazů. vzkazují meteorologové

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Chladnější ráz počasí z posledních týdnů bude pokračovat do konce února. V polovině února se teploty už dostanou do intervalu průměrných dlouhodobých hodnot, ovšem stále se budou udržovat na její spodní hranici. Uvedl to dnes chmi.cz v dlouhodobém výhledu počasí.

Noční teploty se po celé období budou pohybovat většinou pod nulou, denní teploty s výjimkou prvního týdne se budou už udržovat nad bodem mrazu. V průběhu jednotlivých týdnu ovšem může docházet i k výraznému kolísání denních teplot. Období od 6. února do 5. března jako celek bude teplotně průměrné nebo slabě podprůměrné.

První předpovědní týden od 6. do 12. února bude suchý s minimem srážek. Během období bude docházet k pozvolnému zvyšování srážkových úhrnů, ale stále se bude jednat o podprůměrné nebo průměrné množství. Období od 6. února do 5. března jako celek by mělo skončit srážkově podprůměrně.

Předpověď na příští týden

Pondělí (00-24):Zataženo až oblačno. Na jihu území zpočátku místy déšť, většinou mrznoucí a nad 800 m sněžení. Během dne na severu a severovýchodě místy, jinde ojediněle sněžení, v polohách pod 400 m zpočátku srážky dešťové. Místy mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až -6 °C, místy tvorba náledí a zmrazků. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C. Slabý severní až severovýchodní vítr 1 až 4 m/s, na východě postupně mírný 3 až 7 m/s.

Úterý (00-24):Zataženo až oblačno, na horách a na jihozápadě místy, jinde ojediněle sněžení. Během dne místy protrhávání oblačnosti. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, na severovýchodě až -8 °C, místy tvorba náledí a zmrazků. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C, na severovýchodě -6 až -2 °C. Během dne ochlazování. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s, na východě čerstvý 4 až 8 m/s a od vyšších poloh s nárazy kolem 15 m/s.

Středa (00-24):Oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Na horách místy, jinde ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti kolem -14 °C. Nejvyšší denní teploty -8 až -4 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na východě zpočátku čerstvý 4 až 8 m/s a od vyšších poloh s nárazy kolem 15 m/s.

Čtvrtek (00-24):Oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti kolem -14 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, při malé oblačnosti až -1 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Ojediněle slabé sněžení. Ojediněle mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty -4 až -9 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti kolem -14 °C. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 °C, při malé oblačnosti kolem 0 °C.

Témata:  počasí zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy