reklama

Zatímco v Murmansku, který leží za severním polárním kruhem, budou dnes místní obyvatelé zvyklí na chladné počasí sundávat svetry a užívat si jasnou oblohu a krásných 13 °C, na severu Čech budou lidé mrznout. Předpověď pro Liberec hlásí teploty kolem 0 °C a sněhové přeháňky.

Tepleji než v Liberci bude i ve finském Laponsku, bydlišti Santa Clause. V Rovaniemi hlásí zataženo a 6° C. Dokonce bude tepleji i v hlavním městě Islandu Reykjavíku, kde bude jasné počasí a 4 °C.

Teplé počasí si dnes užije Rusko. Kromě již zmiňovaného Murmansku bude teplo také v sibiřském Novosibirsku, kde sice očekávají zataženo, ale bude zde 11°C, a v Jakutsku, který je také na Sibiři, ale bude zde polojasno a 13°C.

Skoro stejně jako v Liberci však bude v grónském hlavním městě Nuuk, kde očekávají polojasno a 2°C. Tepleji bude v aljašském Anchorage v USA, kde bude polojasno a 11°C.

„Severní arktické proudění, které ovlivňuje počasí v Evropě, bude během dne slábnout a v pátek už se v Liberci můžou těšit na 11°C," řekla meteoroložka Dagmar Honsová. „Studené proudění se přesune směrem na západ, kde kvůli tomu klesnou teploty v Reykjavíku."