Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Větrný víkend: Na Moravě udeří vichřice. Fouká to i v Krkonoších

Vichřice, ilustrační fotografie
Vichřice, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes vydal výstrahu před silným větrem. Hrozí od dnešního odpoledne do nedělního brzkého rána na Moravě a ve Slezsku. Silně fouká ale i v Krkonoších.

V nižších a středních polohách bude rychlost v nárazech místy dosahovat kolem 70 kilometrů v hodině, na horách kolem 90 km/h a v hřebenových partiích Jeseníků a Beskyd až 125 km/h.

Varování platí od dnešních 15:00 do nedělních 06:00 pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a pro okresy Břeclav, Hodonín, Vyškov v kraji Jihomoravském. V neděli v ranních hodinách by měl po přechodu studené fronty od západu vítr slábnout.

Meteorologové doporučují lidem, aby při řízení auta jeli maximálně opatrně a na horách omezili túry, zejména by se neměli vydávat do hřebenových partií. Stavebníci by měli zabezpečit stavební jeřáby apod.

Turisté se dnes kabinovou lanovkou z Pece pod Sněžkou na Sněžku dostanou pouze na mezistanici na Růžové hoře. Provoz horního úseku lanovky zastavil silný vítr.

Lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku je po kompletní rekonstrukci v provozu na prvním úseku na Růžovou horu od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny, které nahradily předchozí otevřené dvousedačky z roku 1949. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Podle informací Horské služby Krkonoše leží v nejvyšších partiích hor zhruba 110 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice.

Témata:  počasí vichřice Krkonoše

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy