Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začíná astronomické jaro. Jaké počasí nás čeká?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dnes v 11:28 nastane jarní rovnodennost, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana. Začátek jara budou provázet příjemné teploty kolem 15 stupňů. Přečtěte si předpověď na celý týden.

Den bude prodlužovat až do letního slunovratu, který připadá na 21. června. Datum jarní rovnodennosti nastává nejčastěji 20. března.

Dříve to bylo často 21. března, ale v 21. století se tak stalo naposledy v roce 2011 a znovu bude tento den uveden jako začátek jara až v roce 2102. Vzácně může astronomické jaro začít už 19. března - naposledy se to stalo v roce 1796, znovu to nastane v roce 2048. Ke konci století se budou 19. a 20. březen jako první jarní dny vyskytovat stejně často. Střídání je způsobeno přestupnými roky.

Další změna čeká Evropany v neděli 26. března, kdy ve 02:00 začne platit letní čas. Znamená to, že bude potřeba hodiny posunout o 60 minut dopředu. Noc na 26. března tak bude o hodinu kratší.

Dnes bude na naše území proudit od západu až jihozápadu teplý vzduch. V úterý a ve středu bude počasí u nás ovlivňovat zvlněná studená fronta od severozápadu.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku místy polojasno. Od severozápadu ojediněle přeháňky. Během odpoledne a večera déšť nebo přeháňky na většině území, uvedl chmi.cz. V Čechách nad 800 m postupně srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, při zmenšené oblačnosti a slabším větru až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C, na jihovýchodě až 17 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s se bude měnit na severozápadní a zeslábne.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky, v Čechách zpočátku nad 700 m, na Moravě a ve Slezsku nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Během dne od západu ubývání srážek. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na západě až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Zpočátku slabý severní 1 až 4 m/s, postupně mírný severovýchodní až východní 3 až 7 m/s. Večer bude vítr slábnout.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zpočátku zataženo až oblačno, místy slabý déšť. Během dne od západu ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Zpočátku slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, postupně mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s, na východě přechodně čerstvý 4 až 8 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku ojediněle polojasno. Od severozápadu místy přeháňky Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C, na východě až 17 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, během dne mírný severozápadní až severní 2 až 6 m/s.

Oblačnosti by mělo podle současných předpovědí začít ubývat až v sobotu odpoledne, kdy se bude na naše území rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu, informuje meteocentrum.cz. Následovat by pak mělo několik slunečných dní s teplotami postupně kolem 15 °C.

Témata:  jaro počasí

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy