Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skoro jako v létě: Po celém Česku padaly rekordy, teplo bylo i na horách

Jaro je tady! Ilustrační fotografie
Jaro je tady! Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Celá ČR - Česko dnes prožilo prosluněný den a na řadě míst padly dlouhodobé teplotní rekordy. Počasí se bohužel začne v neděli kazit.

V Jihomoravském kraji dnes na devíti místech padly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích, a to 23 stupňů. V Pohořelicích padl 41 let starý rekord. Ostatní rekordy byly z roku 1998.

V Brně-Žabovřeskách dnes teploměr vyšplhal na 21,9 stupně, v roce 1998 tam bylo 21,2 stupně. Brod nad Dyjí ukázal 22,9 stupně, čímž se rekord posunul o tři desetiny. Dnešní rekord 21,8 stupně Celsia v Troubsku překonal hodnotu 20,9 a v Kuchařovicích hodnota 21,7 překonala 20,4 stupně Celsia.

Pět teplotních rekordů padlo dnes v jižních Čechách. Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích, kde meteorologové naměřili 22,9 stupně, dosud nejtepleji zde tento den bylo v roce 1998, kdy teplota dosáhla 21,7 stupně.

Druhou nejvyšší jihočeskou teplotu naměřili meteorologové ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku, 22,3 stupně, zde rekord vydržel. Další rekordy padly v Hliništi na Prachaticku, kde bylo 22 stupňů, dosavadní maximum 20 stupňů pocházelo z roku 1990.

Teplé počasí dnes překonalo dosud platné teplotní rekordy pro dnešní den na většině meteorologických stanic na západě Čech. Nejtepleji bylo v Plzni - Mikulce, kde meteorologové naměřili 23,7 stupně. Stanice zatím nemá dostatečně dlouhou řadu měření, rekordy ale dnes padly i na ostatních stanicích, řekl dnes ČTK Martin Adamovský z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Dosavadní maxima překonala většina stanic, kromě Nepomuku, Klínovce, Přimdy, Zbiroha či Železné Rudy, řekl. Nad 23 stupňů se teploty vyšplhaly odpoledne kromě Plzně - Mikulky také ve Staňkově na Domažlicku a v Plzni - Bolevci. Ve Staňkově se dnes teploměr zastavil na 23,2 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 1990 byl přesně o jeden stupeň nižší. Dosud nejteplejší 1. duben v celých západních Čechách byl v roce 1990 na stanici v Plzni - Bolevci. Tehdy tam meteorologové naměřili 22,3 stupně. Dnes se v Bolevci vyšplhala rtuť teploměru na 23,1 stupně.

Na východě Čech dnes padly dlouhodobé teplotní rekordy. Například v Hradci Králové meteorologové odpoledne naměřili 22,5 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 1998 měl hodnotu 21,7 stupně Celsia. Naopak nejchladněji bylo 1. dubna v H. Králové v roce 1958, kdy rtuť teploměru vystoupala na dva stupně Celsia. ČTK to dnes řekl Jaroslav Tuček z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Rekord padl také v Pardubicích, kde bylo odpoledne 22 stupňů Celsia, rekord z roku 1998 byl 21,2 stupně. Nejchladněji bylo 1. dubna v Pardubicích v roce 1958, kdy byl pouze jeden stupeň Celsia. Teplo bylo také na horách, například v Deštném v Orlických horách na Rychnovsku bylo odpoledne 18,5 stupně Celsia. Dosavadní rekord pro dnešní den byl 18 stupňů, nejnižší teplotu, 0,4 stupně Celsia, naměřili meteorologové v roce 2013.

V Olomouckém kraji byly dnes na třech dlouhodobě měřicích stanicích překonány teplotní rekordy. Nejvíce, 21,7 stupně Celsia, bylo naměřeno v Bělotíně na Přerovsku. Překonán zde byl rekord 19,7 stupně z roku 1998.

Také v Olomouci se měnila rekordní hodnota z roku 1998, kdy tam meteorologové naměřili 21 stupňů. Po dnešku platí nový rekord, který je o čtyři desetiny stupně vyšší. V Šumperku dnes bylo naměřeno 20,7 stupně Celsia. Neodolalo tak dosavadní maximum 19,6 stupně z roku 1994.

Témata:  počasí teplotní rekordy jaro

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy